Ukratko o PMI i PMIDayzima …

Osnovni cilj PMI (Project Management Institute) je metodološki pristup upravljanju projekata, kako bi se ugovoreni projekti uspješno dovršili u planiranim okvirima u što većem postotku. Statistike svake godine pokazuju kako se ogromna sredstva gube kroz projekte koji zbog loše izvedbe nikada ne ostvare ciljeve zbog kojih su pokrenuti, te kako metodološki pristup za nekoliko redova veličina povećava vjerojatnost uspješnog dovršetka projekata. PMI također promiče struku voditelja projekata, i pokušava osvijestiti ideju kako je u svakom većem projektu potreban profesionalni voditelj projekta, koji će osigurati efikasno izvođenje pojedinih aktivnosti u okvirima planiranog budžeta, rokova, kvalitete i opsega.

Nešto malo više o ovoj temi možete naći u kratkom promo filmu kojeg su snimili članovi Izvršnog odbora PMI Hrvatska kojeg možete pogledati na linku.

PMIDayz je konferencija u Osijeku, koja ima za cilj popularizirati teme iz Project Managementa, kako bi šira publika shvatila važnost upravljanja projektima. Kako u životu i profesionalnoj karijeri svakog posjetitelja postoji čitav niz projekata s kojim se susreće, bilo u privatnom životu ili profesionalnoj karijeri (promjena posla, kupovina ili prodaja kuće, godišnji odmor, vjenčanje, ….), svaki sudionik konferencije pronađe nešto što će mu konkretno pomoći, ili barem shvati gdje je pogriješio u nekom od prethodnih životnih projekata.

Konferencija počinje predkonferencijskim danom, kojim se kroz cjelodnevnu radionicu / trening detaljno obrađuje određena tema. Konferencijski dan obrađuje zadanu temu kroz niz od 6 – 8 predavanja koje prezentiraju vrhunski predavači. Treći konferencijski dan – Team Building, tradicionano se održava na pustari Mirkovac u Baranji, gdje omogućuje polaznicima praktičnu primjenu stečenih znanja, kroz sudjelovanje u projektnim timovima koji praktično rješavaju razne projektne zadatke. Team building je iznimno važan zbog stvaranja trajnih poslovnih i privatnih veza među sudionicima, koje im ostaju za cijeli život.

Konferencija okuplja voditelje projekata iz susjednih zemalja (Srbija, Bosna i Hercegovina, Slovenija, Hrvatska), koji kroz niz tematskih predavanja renomiranih predavača iz regije mogu saznati više o pojedinim temama vezanih uz project management. Svaka konferencija je tematski vezana za određenu metodološku disciplinu ili obrađuje posebnosti vođenja projekata u nekim strukama.

Prvi PMIDayz-i održani su 2014. godine sa naslovnom temom – “Uspješni projekti – mit ili stvarnost”, a imali su za cilj pokrenuti optimizam u publici kroz prikaz malih uspješnih projekata koje su praktički iz inata pokrenuli pojedinci s vrlo malo uloženih sredstava, ali sa puno entuzijazma i strasti.

Drugi PMIDayzi, 2015. godine, su za temu obradili problem upravljanja, vođenja i motivacije projektnih timova. Posebno zanimljivo predavanje o načinima motivacije sportskih timova održao je i nekadašnji izbornik hrvatske nogometne reprezentacije – Ćiro Blažević.

Na trećima po redu PMIDayzima, tema je bila veliki projekti, a o tome nam je govorio i čovjek koji je vodio IT podršku na 14 olimpijskih igara, Boris Sakač.

IMG_0066

Na četvrtim PMIDayzima gost je bio jedan od najboljih režisera i scenarista u regiji – Rajko Grlić, koji je kroz sat i pol razgovora s publikom pokazao kako nastaje film – od prve maglovite ideje, do prve projekcije u kino dvorani.

predavanje_rajko

Peti PMI Dayzi, su imali za temu “Svijet se mijenja kroz projekte, svijet mijenja projekte – samo mijena stalna jest!”.
Redovni dio konferencije, ostao je nažalost bez najavljenog key note predavača Mirka Novosela, koji nam je želio reći što je sve stajalo na putu organizacije najvećeg sportskog događaja ikada održanog u Hrvatskoj – Univerzijade. Nažalost, zbog bolesti, morao je svoj nastup otkazati za neki drugi put.

Ratko Mutavdžić, jedan od osnivača hrvatskog PMI chaptera, ukazao je na sve brže promjene u svijetu, koje nam donosi primjena novih tehnologija, i na nekoliko primjera pokazao koliko smo mi kao civilizacija spremni prihvaćati nadolazeće promjene.
Svaki od predavača dao je poseban pogled na promjene u projektima, i načine kako ih staviti pod kontrolu – od Antonia Prišćana i Igora GregurecaNenada Marjanovića, preko Nenada TrajkovskogFrana Mikuličić i Mirjane Štrbac koji su (uz pomoć dijela publike) u sudskom sporu službeno oslobodili promjenu svake krivnje za nanesenu bol, do ​Gordana Krčelića i Josipa Šabana.

Na šestim PMIDayzima, imali smo posebnog gosta, Zijah A. Sokolović oduševio nas je svojom predstavom Lijevo Desno Glumac.
IMG_2030Naravno da smo se bavili smo i temama iz project managementa – kroz dva pretkonferecijska treninga u petak,The Big Domino of Project Stakeholder Management, koje je održao Fran MIkuličić i Na putu od ideje do izrade projektnog business case-a Marine Pupić-Bakrač, kao i konferencijski dan, gdje su, uz zajedničkju temu šestih PMIDayza “Znate li žonglirati?”, predavanja održali Mara Majstorović, Damir Pleško, Nenad Marjanović, Marina Pupić-Bakrač, Fran MIkuličić i Mario Brdarić

Iako smo 2020. godine godine namjeravali organizirati PMIDayz – Balkan summit – regionalnu konferenciju voditelja projekata za jugoistočnu Europu, zbog poznatih razloga, sedmi PMIDayzi su održani online formatu.

U dvodnevnom druženju, u poslijepodnevnim satima, ponudili smo publici 6 zanimljivih predavanja, potpuno besplatno, i omogućili svima po 6 PDU bodova. Teme koje smo odabrali za ove, sedme po redu PMIDayze, pokušale su opisati svakodnevne probleme i izazove s kojima se svi susrećemo u redovnom poslu kao voditelji projekata.

Svaki od predavača – Miroslav Aničin, Nenad Trajkovski, Jasna Pleho, Josip Šaban, Fran Mikuličić, te Mario Brdarić i Branko Rogić, održao je zanimljivo predavanje. Možete ih pogledati i na našem youtube kanalu

U 2020. godini na žalost, morali smo “preskočiti” zanimljive “konferencijske sadržaje”.

IMG_9964

IMG_0135

IMG_0228

uze3

IMG_0187

 Ovo je ekipa iza PMIDayza

organizacija