Category Archives: KulenDayz

Iza nas su još jedni KulenDayzi …

Iako je KulenDayz u osnovi IT konferencija, podatak da se među 5 najpoželjnijih IT certifikata, nalazi i PMP certifikat, pokazuje da nam je i na takvoj konferenciji mjesto!

Ovogodišnja PM predavanja, po običaju su privukli najviše publike, kako na prekonf predavanju Frana Mikuličića vezanom uz javni nastup, tako i na većini predavanja u redovnom konferencijskom programu! 

Iako se stvari u IT industriji mijenjaju brzinom svjetlosti, Nenad Trajkovski nam je pokazao da niti projekt management metodologija i definicija uspješnih projekata ne stoje u mjestu, a i paradigma se itekako mijenja. Kako se neki elementi koji se pojavljuju u igrama uspješno primjenjuju u poslovnom software-u i motivaciji projektnih timova, na specifičan način nam je prezentirao Josip ŠabanNenad Bakić nam je približio svoju ideju uvođenja STEM područja u škole, kako bi svako dijete bilo ravnopravni građanin svijeta kad odraste. Kako u komunikaciji uvijek pobjeđuje onaj tko ima širi okvir i više iskustva, bez obzira na kompetenciju, u izuzetno motivirajućem predavanju nam je ukazao Saša Tenodi. Što ne činimo, a željeli bi, i što činimo, a ustvari ne želimo – pojasnio je Fran Mikuličić, kako samo on to i može – na izuzetno inspirativan način. Nova uredba koja nam dolazi iz EU – zaštita osobnih podataka popularno zvana GDPR, unijela je prilično zabune u poslovni svijet. Silvana Tomić Rotim, nam je pojasnila koliko je strah utemeljen, i što se od te uredbe očekuje. Što je to DAD – Discipline Agile Delivery – i kako se ova metodologija primjenjuje u turizmu, na zanimljiv način prezentirao je Goran Mrvoš. I na kraju, Nenad Marjanović je usporedio život i projekte, i pokazao kako se stvari međusobno isprepliću.

Na kraju konferencijskog dana, u jedinstvenoj formi kratkih predavanja pod nazivom Pecha Kucha okušali su Mirjana Štrbac, Fran Mikuličić, Silvana Tomić Rotim, Tomislav Bronzin, Goran Mrvoš, Saša Tenodi, Nenad Bestvina i Josip Šaban, sve odreda PM predavači. Nakon što su se prijavili samo koji dan ranije, svojim predavanjima su pokazali izvrsnost u javnom nastupu, o čemu je Fran Mikuličić govorio na cjelodnevnom pretkonferencijskom danu.

I, za kraj, dočekala nas je kišna nedjelja, ali nakon što smo se podijelili u timove, i počeli obavljati predviđene zadatke, nitko više nije niti primijetio da je kiša!

Hvala svima koji su svojim dolaskom sudjelovali u trodnevnoj KulenDayz priči, svi ostali, odmah sada zaokružite flomasterom dane u 2018. koje ćete provesti u Osijeku!

Ukoliko trebate prijaviti PDU bodove, konferencija je prijavljena na PMI stranicama. PMI Zagreb Croatia Chapter provider, KulenDayz 2017 Pre – Boost your career with powerful, strong, and convincing communication za pretkonferencijski dan i KulenDayz 2017 Conf za subotnju konferenciju.

Za Kulendayz Team
Nenad Bestvina, voditelj PMI Osijek
Stanislav Strešnjak, potpredsjednik PMI Hrvatska

PS Nešto slika na https://www.neuralab.net/9th-kulendayz-conference-in-osijek-recap/, a nešto više na http://www.osijek031.com/galerija/thumbnails.php?album=2497 🙂

KulenDayz 2016

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje samo 3 poslovne konferencije u koje u svom sadržaju sustavno pokrivaju i teme iz projektnog managementa?  Uz PMI Forum – centralnu konferenciju  hrvatskih voditelja projekata, koja se tradicionalno održava u prvoj polovici studenog u Zagrebu, ostale dvije konferencije održavaju se u Osijeku (PMIDayz konferencija voditelja projekata i  Kulendayz IT connference, u zajedničkoj organizaciji Microsoft community i PMI Osijek).

Iza nas su već 8. po redu Kulendayzi. Kao i svake godine, konferencija je kroz 3 dana ponudila raznovrsne sadržaje. Kao i svake godine, i ove je konferencija nadmašila sve ostale, respektabilnom brojkom od nešto manje od 600 prijavljenih sudionika.

Kroz predkonferencijsko predavanje, Stanislav Strešnjak  i  Nenad Bestvina su detaljno secirali dvije trenutno najpopularnije PM metodologije – Waterfall i Agilno, kako bi korak po korak,  kroz mnoštvo primjera došli zajedno s publikom do zaključka u kojim situacijama, i za koje projekte je neka od prezentiranih metodologija bolja, i daje veću vjerojatnost konačnom uspjehu projekta.

Osnovna tema konferencijskog PM track-a je bila  – Upravljanje velikim projektima s malim timovima. Tema je prvenstveno bila namijenjena kao podrška sve većem broju Startup IT tvrtki u Osijeku (čiji broj kroz udrugu Osijek Software City ubrzano raste), kako bi korištenjem raznih preporuka, organizacijskih rješenja i primjenom metodologije uspjeli podići efikasnost u vlastitim tvrtkama i odgovoriti izazovima na svjetskom IT tržištu.

Konferenciju je otvorio Adis Jugo predavanjem kojim je upozorio na posljedice loše potpisanih ugovora, i  kroz predavanje dao preporuke na koji način se bolje zaštititi od rizika koje čine nepoznanice koje će se saznati tek nakon što projekt  krene u izvođenje. Nenad Trajkovski je kroz predavanje o potrebi preciznog definiranja projektnih zadataka u razvoju software-a  (funkcionalna specifikacija), ukazao na probleme koji će se dogoditi ukoliko izvođač uđe u projekt  bez jasne definicije što treba raditi. Mirna Koričan Lajtman je objasnila važnost uspostavljanja ravnoteže između poslovnih i privatnih obaveza. Budući da je radno vrijeme postalo cjelodnevno i klizno, neravnoteža u svim životnim obavezama dovodi do velikog stresa što smanjuje efikasnost u izvršavanju radnih obaveza. Marin Bezić, koji je dio svog radnog vijeka proveo u Microsoftu (u Redmondu), na poslovima motivacije developerskih timova, dao je nekoliko ideja i savjeta, kako motivirati projektni tim, i koliko je važno imati motiviran tim u projektima.  Andrej Radinger, koji je nedavno u USA dobio priznanje za svoj rad, prezentirao je napore  i teškoće koje je prošao od ulaska u poduzetničke vode, do sada.

U nastavku su Andrej Radinger (Mobendo), Boris Rauš (Bamboo Lab), Vlatko Vlahek (Prototyp), Nina Šindija (Microsoft Hrvatska) i Siniša Perović (Microsoft Srbija), uz moderiranje Nenada Bestvine, kroz panel  prezentirali publici izazove koji ih u startup poduhvatima čekaju, i dali preporuke državnim institucijama, kako im mogu pomoći u tome.

Stanislav Strešnjak, uz pomoć Mirne Koričan Lajtman, je u MarshMallow kreativnoj radionici dodatno publici napunio baterije. Uz vrhunsku zabavu svi prisutni su naučili zašto su u slaganju modela uz zadane uvjete uvijek djeca daleko uspješnija nego odrasli, i kako osloboditi kreativnost u svakodnevnom poslu. Na temu se nadovezao i Boris Rauš, koji je uz nekoliko zadataka koji potiču kreativnu stranu mozga pokazao koliko nas redovni, svakodnevni poslovi koče u kreiranju pravih poslovnih ideja.

Uz vrhunska predavanja, i bogat zabavni program koji se u subotu protegao do duboko u noć, u nedjelju su svi sudionici (koji su još imali snage), nastavili druženje avanturom u Zlatnoj Gredi u Baranji. U predivnom ambijentu uz kajake, bicikli, lovište, adrenalinski park i mnoštvo gastronomskih zadataka, druženje je brzo prošlo.

Za PMI Osijek
Nenad & Stamba

I mala galerija, da se podsjetite i da nam se pridružite slijedeće godine! Kliknite na sliku da biste ju vidjeli u punoj veličini.