PMIDayz 10th+1 edition – Kakve snove sanja umjetna inteligencija?

Pretkonferencijska radionica ANALITIČKI MENADŽMENT: TEHNIKE RJEŠAVANJA PROBLEMA I ODLUČIVANJA

Radionica će polaznicima omogućiti usvajanje temeljnih problem-solving i decision-making vještina i tehnika nužnih za primjenu analitičkog menadžmenta u procesu rješavanja (kompleksnih) poslovnih problema i odlučivanja. Polaznici će naučiti kako učinkovito upravljati opcijama, ishodima, vjerojatnostima, korisnostima i drugim čimbenicima važnima za odlučivanje te kako učinkovito primijeniti problem-solving i decision-making tehnike u svakodnevnom poslovanju na svim razinama odlučivanja i upravljanja.

Radionica donosi 6 PDU bodova

izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, izvanredni profesor, viši znanstveni suradnik i profesor stručnog studija u trajnom zvanju, predsjednik Uprave veleučilišta Effectus

Dosadašnje profesionalno i znanstveno iskustvo: posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost; državni tajnik MUP-a RH; dekan Visokog učilišta Effectus; prodekan za R&D na Visokom učilištu Algebra te voditelj diplomskih studija Digitalni marketing (Digital Marketing) i Podatkovni smjer (Data Science); prodekan za nastavu na Visokoj poslovnoj školi Libertas; predavač i gost predavač na više visokih učilišta u RH i inozemstvu te na programu CROMA EduCare (Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika); izvršni direktor za istraživanje i razvoj u Tokić d.o.o.; savjetnik Uprave – Tokić d.o.o.; savjetnik Uprave IN2 Grupe za R&D/znanstveni savjetnik; suosnivač i Chief Science Officer u IN2data; obavljao poslove glavnoga obavještajnog analitičara MUP-a RH (iznimno promaknuće u najviše inspektorsko zvanje glavnog policijskog inspektora, godišnja nagrada MUP-a RH); viši menadžer u POA-i i SOA-i; objavio 13 knjiga u RH i inozemstvu (Analitički menadžment, Ekonomska analiza međunarodnog terorizma; Teorija igara; Analiza (socijalnih) mreža i dr.); autor više poglavlja u knjigama te 70+ stručnih i znanstvenih radova u RH i inozemstvu; voditelj i predavač na 200+ poslovnih i analitičkih radionica u RH i inozemstvu (trenirao sigurnosne i obavještajne službenike 11 država); dizajnirao nekoliko specijaliziranih informacijskih sustava; certificirani trener obavještajne analitike (intelligence analysis techniques) i analitičkog SW (intelligence analysis software’s); 20+ certifikata; član IALEIA-e (International Association of Law Enforcement Intelligence Analysts) i BDVA (Big Data Value Association); izvršni urednik u časopisu International Journal of Digital Technology and Economy te član uredništva u International Journal of Economics & Management Sciences; izlagao na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama te sudjelovao i vodio više nacionalnih i međunarodnih analitičkih projekata (Head of PIU & Key Expert: “CARDS Twinning project: Criminal Intelligence System, Phase 1&2” i Project Liaison Officer na UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) projektu “Strengthening of Capacities for Collection and Analysis of Criminal Intelligence in South-eastern Europe” i dr.); član Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost; član Matičnog povjerenstva za društvene znanosti; član Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala; član nacionalnog tima RH – Europski Big Data Hackathon 2017. koji je osvojio 1. mjesto; nositelj crnog pojasa 2. dan u klasičnom karateu.

Novije objavljene knjige: “Analitički menadžment” (dvije nagrade) te “Obavještajna analitika-primjena u nacionalnoj i korporativnoj sigurnosti” (nagrada).

Područja interesa: problem solving; decision making; obavještajna analitika; cyber sigurnost; kreativnost i inovativnosti; teorija igara; bihevioralna ekonomija; analiza socijalnih mreža; socijalna fizika; kritičko mišljenje; data science, umjetna inteligencija, obrazovanje.


Pretkonferencijska radionica Stručno upravljanje promjenama – nužnost, a ne opcija

Živimo u svijetu koji se stalno mijenja. Svakodnevno smo svjedoci promjena, kako u vanjskom tako i u unutarnjem okruženju naših organizacija – moramo učiti i raditi s novim tehnologijama, imamo mlađe i u mnogočemu drugačije generacije koje polako, ali sigurno postaju dominantna radna snaga današnjice pa moramo prilagoditi dosadašnje pristupe upravljanu poslovanjem, a također moramo prilagoditi i interne procese kako bismo se brže i pametnije kretali prema našim poslovnim ciljevima.

Ukupno gledano, mnogo je toga danas što od nas zahtijeva da manje ili više promijenimo način na koji gledamo i radimo svoj posao.

Stoga, da bi bile i ostale uspješne u ovom izazovnom vremenu, organizacije moraju, prvo, razumjeti i prihvatiti promjene, a potom i znati kako ih strukturirati te njima stručno upravljati. Ova radionica će se, prvenstveno, baviti prvim, jer je upravo razumijevanje i prihvaćanje promjena prvi korak koji današnji rukovoditelji i lideri trebaju poduzeti ako žele da njihovi timovi i organizacije napreduju u godinama koje dolaze. Tijekom interaktivnog druženja, razgovora i praktičnih vježbi na različite teme iz područja upravljanja promjenama, sudionici radionice steći će bolje razumijevanje koncepta promjena te važnosti i kompleksnosti ove materije, kao i osobni uvid o tome kakav je osjećaj proći kroz promjenu te će naučiti koji je to ispravan način za pokrenuti i provesti promjene u njihovim organizacijama – jer, promjene su rijetko kad lagan proces, ali ne moraju biti toliko teške i bolne kao što ih mnogi učine!

Radionica donosi 6 PDU bodova

Ana-Marija Marić, CCMP, PMP, poznata još kao Kuka, Anđa, Annerl, Ančica i Ane, je u duši lider i menadžer, a u praksi se još uvijek uči hodati u poduzetničkim cipelama.

Formalno stečena znanja iz više komplementarnih područja menadžmenta, brusila je tijekom 20-ak godina rada za inozemne i domaće organizacije u različitim sektorima i industrijama, ali i na višestrukim većim i manjim projektima.

Godinama radeći kao projektni i operativni menadžer, a povremeno i spašavajući što se spasiti da, u praksi se posebno specijalizirala za pitanja poslovne učinkovitosti te pokretanje i provedbu organizacijskih promjena i transformacija.

Danas radi za sebe te, pod imenom AMM CONSULTING, pruža usluge poslovnog savjetovanja, stručne podrške i edukacija, pri čemu joj je primarni cilj pomoći organizacijama, poduzetnicima početnicima i pojedincima da kvalitetnije odgovaraju na poslovne izazove, postižu bolje poslovne rezultate i ostvare svoj puni potencijal.

Prvi je i, za sada, jedini industrijski certificirani stručnjak za upravljanje promjenama u Hrvatskoj i regiji, stoga ne čudi da su njena glavna tema upravo promjene i o njima može i voli pričati iz svih mogućih kuteva, koliko god dana (i noći) je potrebno… ako takve razgovore još u nekom dijelu isprate dobar kulen, panceta, čvarci i medica, nitko sretniji od nje; neće, doduše, odbiti ni dobru čokoladu.

Misija joj je pomoći malima da postanu veliki – ilitiga pomoći poduzetnicima početnicima i onima koji će to tek postati da startaju svoja poslovanja na kvalitetnim temeljima i time si pospješe mogućnosti za poduzetnički uspjeh, ali jednako tako i pomoći onima malo većima da posluju kvalitetnije zdravije i uspješnije na način da proaktivno i stručno poduzimaju potrebne promjene.

Iako se u poslu nagledala svega i malo što je danas može iznenaditi, najdraži su joj oni poslovi gdje dobra vibra, druženja i zafrkancija nisu strani pojmovi.


Umjetna inteligencija i projektni menadžment

Pridružite se Jasni kako biste saznali kako umjetna inteligencija mijenja profesiju upravljanje projektima. Jasna će objasniti što je zapravo umjetna inteligencija (sa aspekta akademskog istraživača) i zašto nam je potrebana. Govorit će o zadacima upravljanja projektima koji se mogu i ne mogu automatizirati te pokušati pronaći odgovarajuće alate umjetne inteligencije koji se mogu koristiti u svakodnevnom radu projekt menadžera. Pridružite se Jasni i istražite kako će AI utjecati na život projekt menadžera.

Jasna Pleho je voditelj projekata u kompaniji Endava. Na toj poziciji je dvije godine i uživa u planiranju, realizaciji različitih ICT projekata sa klijentima iz cijelog svijeta.
Jasna je doktor tehničkih nauka (oblast vještačke inteligencije) i magistar elektrotehničkih nauka (oblast informacione tehnologije). Radi preko 25 godina u IT industriji, od čega zadnjih 13 godina u oblasti projektnog menadžmenta i agilnog projektnog menadžmenta. Jasna 10 godina vodi i kurseve iz oblasti projektnog menadžmenta, agilnog projektnog menadžmenta i biznis analize.
Jedna je od osnivača, bivša predsjednica i aktivan član PMI Chaptera u BIH (www.pmi.ba), . I dalje volonterski radi na širenju svijesti o projektnom menadžmentu u Bosni i Hercegovini.
Osim profesionalnog razvoja vječiti je entuzijasta, joga instruktor, zaljubljenica u sportske aktivnosti u prirodi.


Change Request

Change of Request (Noun phrasl verb British) somewhat old fashioned ; to become a different ; to make (someone or something ) different; to do a Sisyphus job on project.

CR (Change request) je sastavni element svakog projekta. CR =RM ili ne? Svaki projekt bio veliki mali lokalni ili međunarodni ima svoj „Sizifov Kamen „ koji je neupitan. Način na koji se nosimo s tim definira projekt. CR definira poznatu rečenicu „Razlika između teorije i prakse ne postoji …. U teoriji. U praksi Project Managmenta-a je CR.“. Najveći neprijatelj svakog CR. na projektu je PERCEPCIJA

Nermin Montel

Professional IT, experienced in leadership and management, with a proven track record as a successful organizational strategist in the fields of finance, production, construction IT implementation, oil industry, and retail. Skilled in managing/leading comprehensive industrial and wholesale branches…
Have 25 + years in IT, from management consultant to IT Director to CEO
As the Managing Director of Technology Management, I’m the one ultimately responsible for both its strategy and operations.
Day to day this means leading the management, support, consulting, and sales teams, often from the front. I enjoy most using my 25 years of experience to devise strategies that solve clients’ business issues through processes that drive reliability, efficiency, and profitability.
I am a strategic thinker and change and transformation leader, including successful implementations of, Microsoft Dynamics (Attain, Navision, BC, CRM) and other professional verticals.
I am a leader of people, and achieve success through leading and developing others, in high-performing teams
Lead international projects of implementation ERP for global companies all over the world including Europe, China, Australia and South America


Kako raditi planiranje projektima sa GenAI alatima

AI i GenAI?! Danas postaju neizostavni pojmovi u svakodnevnom radu bez obzira da li se radi o školovanju, poslu ili projektima. Svatko pokušava natjerati GenAI da napravi nešto umjesto njega kao pojedinca, pa nam se pridružite da vidimo da li ima koristi od takvog pristupa i Voditelje projekata. Ja mislim da ima, pa pregledajmo zajedno što nam je na raspolaganju (baciti ćemo pogled i na ChatGPT i na PMI Infinity i na Gemini i na Copilot-a), što možemo ili ima smisla raditi (provjeriti neke prompt-ove i outpute, ali i proći kroz neke kontekste, preduvjete i ideje).

Ako ne znate što je prompt, GPT, output ili kako napraviti prilagodbu ChatGPT da vam pomogne u aktivnostima Voditelja projekta, i to ćete saznati

Na kraju …. Možemo se čak i nasmijati 🙂

Nenad Marjanovic, PMP

Consulting and professional services manager experienced with sales and business management in the Services industry. I am an experienced business manager and team leader with 23 years of experience in segments of IT services, Project and Program Management, sales and presales with proven financial results in all segments. As recognized lecturer and trainer in and outside the company and delivering lectures for the last 10 years in MBA and Executive MBA studies as a guest lecturer and on different events and conferences. Holding 5 different PM certificates (PMP, IT Project+, MSP, PRINCE2 and MSF) and had the privilege to serve as PMI Chapter Croatia president.


Upravljanje promjenama

Ana-Marija Marić, CCMP, PMP, poznata još kao Kuka, Anđa, Annerl, Ančica i Ane, je u duši lider i menadžer, a u praksi se još uvijek uči hodati u poduzetničkim cipelama.

Formalno stečena znanja iz više komplementarnih područja menadžmenta, brusila je tijekom 20-ak godina rada za inozemne i domaće organizacije u različitim sektorima i industrijama, ali i na višestrukim većim i manjim projektima.

Godinama radeći kao projektni i operativni menadžer, a povremeno i spašavajući što se spasiti da, u praksi se posebno specijalizirala za pitanja poslovne učinkovitosti te pokretanje i provedbu organizacijskih promjena i transformacija.

Danas radi za sebe te, pod imenom AMM CONSULTING, pruža usluge poslovnog savjetovanja, stručne podrške i edukacija, pri čemu joj je primarni cilj pomoći organizacijama, poduzetnicima početnicima i pojedincima da kvalitetnije odgovaraju na poslovne izazove, postižu bolje poslovne rezultate i ostvare svoj puni potencijal.

Prvi je i, za sada, jedini industrijski certificirani stručnjak za upravljanje promjenama u Hrvatskoj i regiji, stoga ne čudi da su njena glavna tema upravo promjene i o njima može i voli pričati iz svih mogućih kuteva, koliko god dana (i noći) je potrebno… ako takve razgovore još u nekom dijelu isprate dobar kulen, panceta, čvarci i medica, nitko sretniji od nje; neće, doduše, odbiti ni dobru čokoladu.

Misija joj je pomoći malima da postanu veliki – ilitiga pomoći poduzetnicima početnicima i onima koji će to tek postati da startaju svoja poslovanja na kvalitetnim temeljima i time si pospješe mogućnosti za poduzetnički uspjeh, ali jednako tako i pomoći onima malo većima da posluju kvalitetnije zdravije i uspješnije na način da proaktivno i stručno poduzimaju potrebne promjene.

Iako se u poslu nagledala svega i malo što je danas može iznenaditi, najdraži su joj oni poslovi gdje dobra vibra, druženja i zafrkancija nisu strani pojmovi.


UMJETNA INTELIGENCIJA: neka otvorena pitanja

izv.prof.dr.sc. Robert Kopal, izvanredni profesor, viši znanstveni suradnik i profesor stručnog studija u trajnom zvanju, predsjednik Uprave veleučilišta Effectus

Dosadašnje profesionalno i znanstveno iskustvo: posebni savjetnik predsjednika Vlade RH za nacionalnu sigurnost; državni tajnik MUP-a RH; dekan Visokog učilišta Effectus; prodekan za R&D na Visokom učilištu Algebra te voditelj diplomskih studija Digitalni marketing (Digital Marketing) i Podatkovni smjer (Data Science); prodekan za nastavu na Visokoj poslovnoj školi Libertas; predavač i gost predavač na više visokih učilišta u RH i inozemstvu te na programu CROMA EduCare (Hrvatsko udruženje menadžera i poduzetnika); izvršni direktor za istraživanje i razvoj u Tokić d.o.o.; savjetnik Uprave – Tokić d.o.o.; savjetnik Uprave IN2 Grupe za R&D/znanstveni savjetnik; suosnivač i Chief Science Officer u IN2data; obavljao poslove glavnoga obavještajnog analitičara MUP-a RH (iznimno promaknuće u najviše inspektorsko zvanje glavnog policijskog inspektora, godišnja nagrada MUP-a RH); viši menadžer u POA-i i SOA-i; objavio 13 knjiga u RH i inozemstvu (Analitički menadžment, Ekonomska analiza međunarodnog terorizma; Teorija igara; Analiza (socijalnih) mreža i dr.); autor više poglavlja u knjigama te 70+ stručnih i znanstvenih radova u RH i inozemstvu; voditelj i predavač na 200+ poslovnih i analitičkih radionica u RH i inozemstvu (trenirao sigurnosne i obavještajne službenike 11 država); dizajnirao nekoliko specijaliziranih informacijskih sustava; certificirani trener obavještajne analitike (intelligence analysis techniques) i analitičkog SW (intelligence analysis software’s); 20+ certifikata; član IALEIA-e (International Association of Law Enforcement Intelligence Analysts) i BDVA (Big Data Value Association); izvršni urednik u časopisu International Journal of Digital Technology and Economy te član uredništva u International Journal of Economics & Management Sciences; izlagao na mnogim domaćim i međunarodnim konferencijama te sudjelovao i vodio više nacionalnih i međunarodnih analitičkih projekata (Head of PIU & Key Expert: “CARDS Twinning project: Criminal Intelligence System, Phase 1&2” i Project Liaison Officer na UNODC (United Nations Office on Drugs and Crime) projektu “Strengthening of Capacities for Collection and Analysis of Criminal Intelligence in South-eastern Europe” i dr.); član Nacionalnog vijeća za kibernetičku sigurnost; član Matičnog povjerenstva za društvene znanosti; član Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala; član nacionalnog tima RH – Europski Big Data Hackathon 2017. koji je osvojio 1. mjesto; nositelj crnog pojasa 2. dan u klasičnom karateu.

Novije objavljene knjige: “Analitički menadžment” (dvije nagrade) te “Obavještajna analitika-primjena u nacionalnoj i korporativnoj sigurnosti” (nagrada).

Područja interesa: problem solving; decision making; obavještajna analitika; cyber sigurnost; kreativnost i inovativnosti; teorija igara; bihevioralna ekonomija; analiza socijalnih mreža; socijalna fizika; kritičko mišljenje; data science, umjetna inteligencija, obrazovanje.


Situacija sa AI 

Posljednjih godina svi smo čuli gomilu puta da je umjetna inteligencija budućnost.

Ali kakva je stvarna situacija danas?

Na ovom predavanju proći ćemo kroz osnove ML/AI, što je to i kako sve funkcionira, kako je sve to pokriveno u Cognitive Services i koje su moguće primjene ovih cool novih tehnologija.

Pokazat ćemo vam kako smo za naš najnoviji proizvod lako upotrijebili hrpu mogućnosti umjetne inteligencije iz Microsoft Cognitive Services i Form Recognizer kako bismo napravili “konkurentsku prednost” konkurenciji koja se toga još nije sjetila.

Također ćemo pokušati potaknuti raspravu o tome kako ste koristili AI ili gdje vidite da bi se mogla najbolje koristiti.

Bernardin Katić

Nakon uzbudljivih i zabavnih profesionalnih početaka na razvoju računalnih igara u assembleru, diplome na područuju operacijskih sustava realnog vremena te izazovnog razvoja ekspertnih sustava, zadnjih godina se posvetio puno manje zabavnom, ali i dalje vrlo izazovnom dizajnu i razvoju sustava za financijsku industriju te njihovoj integraciji u enterprise okruženjima. U predahu od svakodnevnog posla vodi lokalni Microsoftov Community. Razvoj igara ga je naučio da je svaki byte i svaki takt procesora bitan, pa mu je najveće zadovoljstvo optimizirati sustave te iskoristiti sve raspložive resurse i postići da sustavi rade brže, bolje i kvalitetnije. Kao svaki pravi Slavonac, zaljubljenik je u skijanje, a u slobodno vrijeme nastoji poboljšati time management i provesti što više vremena s obitelji. Bernardin je nagrađen od strane Microsofta nagradom MVP – Most Valuable Professional za Visual C#/.net/Visual Studio and Development Technologies te Artificial Intelligence 


Evolucija ljudske inteligencije: od kiselog kupusa do GMOzga i dalje

Pripovijest o tome što je sve evolucija morala učiniti kako bi nas dovela do sposobnosti izrade inteligentnih računala i o tome kako će interakcija s računalima uz pomoć genetike i biotehnoloških znanosti evolucijski pogurati naš mozak dalje, u smjeru možda neizvjesne, ali posve sigurno uzbudljive budućnosti.

Igor „Doc“ Berecki je zadnjih trideset godina liječnik na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek, dvadeset i pet godina stalni suradnik informatičkog časopisa BUG, cijeloga života radoznalo opčaran naukom i tehnologijom, a tek par godina stariji od 60: pedijatar-intenzivist, fejsbučki bloger i propagator znanosti, prakticirajući zaljubljenik u blues i kuhanje, pivarski homebrewer i lutajući predavač na seminarima, konferencijama, simpozijima, fakultetima, dječjim rođendanima i umirovljeničkim vjenčanjima.