PMIDayz 2018 predavanja i predavači

Univerzijada – Najveći sportski događaj koji se ikad održao u Hrvatskoj

Univerzijada održana u Zagrebu 1987, još uvijek je najveći sportski događaj ikada održan u Hrvatskoj. Mirko Novosel je, od ideje – održat ćemo Univerzijadu, preko uspješnog izbora Zagreba za organizaciju, te do organizacije samog sportskog događaja koji je veličinom, brojem sudionika, brojem različitih sportskih natjecanja i složenim organizacijskim problemima najbliži organizaciji Olimpijskih Igara, bio na čelu organizacijskog odbora i vodio cijeli projekt. Koji su se sve izazovi tijekom organizacije morali riješiti, i što je Univerzijada donijela Zagrebu i Hrvatskoj, doznat ćete kroz inspirativnu priču jednog od najuspješnijeg košarkaškog trenera na svijetu.

Naravno, predavanje će svakako dotaknuti i neke košarkaške teme!

Mirko Novosel, najveći hrvatski košarkaški trener, vodio je reprezentaciju Jugoslavije do tri olimpijska odličja. Cibonu je doveo u sam vrh Europske košarke, te trenirao pod svojom palicom veliki broj tada talentiranih igrača, a sada košarkaških legendi.

Kao izbornik reprezentacije, Novosel je reprezentaciju doveo u sam vrhu svjetske košarke. O tome govorio podatak da je kao izbornik ostvario rekordni omjer 99 – 11 (od 1971. do 1993.). Prvo veliko natjecanje s Jugoslavenskom reprezentacijom su bile Olimpijske igre u Montrealu 1976., s kojih igara se Jugoslavija vratila sa srebrnom medaljom. Četiri godine nakon toga, Jugoslavija pod vodstvom Novosela dominira u Moskvi, te se s Olimpijskih igara 1980. vraća sa zlatnom medaljom.

Zadnje Olimpijske igre na kojima je reprezentacija Jugoslavije nastupila pod vodstvom Novosela, su bile OI u Los Angelesu 1984. gdje je osvojena brončana medalja. Godinu dana nakon toga Novoselu je pružena velika čast, kada je proglašen najboljim europskim košarkaškim trenerom. Nakon reprezentacije Novosel se ponovno okrenuo domaćoj košarci i treniranju budućih naraštaja. Bio je jedan od glavnih inicijatora, kasnije i organizatora Univerzijade u Zagrebu 1987. Godine, kada je uspio ‘progurati’ ideju izgradnje Ciboninog tornja.

Novosel i dalje ostaje jedan od četiri trenera na svijetu koji imaju osvojenih tri ili više olimpijskih medalja. Najveću čast u košarkaškom svijetu je primio ipak 2007. Godine, kada je uvršten u košarkašku Kuću slavnih u američkom Springfieldu. Nakon čega mu je počast uručila i FIBA, uvrštavanjem u europsku košarkašku Kuću slavnih.


Pretkonferencijski trening – Strategije utjecajnosti 1

… ili tko te vesla u komunikaciji …

Voditelji projekata su pojedinci koji svakodnevno komuniciraju sa članovima tima, s klijentima,  ostalim sudionicima na projektu ili potencijalnim klijentima. 

Kroz trening ćete saznati kako

 • zadržati kontrolu i utjecaj u svakodnevnoj komunikaciji
 • upravljati nervozom, ljutnjom i neslaganjem sa sugovornikom
 • slomiti otpor u komunikaciji.

Polaznici će naučiti teorijska znanja utjecajne komunikacije, i kako ih kroz
prezentirane alate i tehnike primijeniti u praksi  uz stručno vođenje i podršku trenera.

Sudjelujući na treningu,  Saša Tenodi, prof. soc. ped,  NLP trener, će Vas naučiti
kako komunicirati s osobama koje prema vama iskazuju ljutnju, kako reagirati na
nerazumijevanje i još mnoge druge  instant komunikacijske trikove za svakodnevnu
uporabu.

Saša Tenodi je profesor socijalni pedagog, jedini NLP trener pod originalnom licencom na ovim prostorima te začetnik NLP zajednice u Hrvatskoj. Pokrenuo je projekte: Klub dinamičnih prezentera, NLP Hooligans klub (klub tajnih iskustava) te NLP Kampove s ciljem usvajanja raznih vještina poput skijanja i snowboardinga zimi te wakeboardinga, windsurfinga i jedriličarstva ljeti. Godine 2016. zbog navedenih projekata na jednom britanskom portalu izdvojen je među top 30 Customer Experience profesionalaca. U 2010. i 2011. dobio je Superbrand certifikat kao jedan od najboljih pružatelja usluga u RH. 


Predkonferencijski trening – Agilna estimacija i planiranje

Koristite agilni pristup ili možda želite početi s agilnim vođenjem projekata, ali niste sigurni kako prikupiti zahtjeve i upravljati s njima te ih pretvoriti ih u izvediv projekt? Na ovoj radionici saznat ćete kako stvoriti i njegovati listu zahtjeva i kako napraviti procjenu i planiranje.

Preveliki ili nejasni zahtjevi mogu imati značajan negativni utjecaj na projekt i njegov ishod. Pobrinite se znati ih definirati i rukovati s njima na u agilnom projektu, gdje se zahtjevi ponašaju kao živi organizam.

Agilni zahtjevi trebaju agilno procjenjivanje i planiranje, koje treba biti fleksibilno i transparentno, tako da možete pravovremeno reagirati prije nego što se g. Nevolja pridruži timu. Provest ćemo vas kroz priču mješavinom znanosti o hladnom ratu i principima “mršavog” proizvodnog procesa.

Ovo je interaktivna radionica na kojoj ćete saznati više o principima i procesima te ih primijeniti u nekoliko oglednih primjera kako biste se uvjerili da razumijete njihovo značenje i svrhu. Kad bismo radionicu definirali kao ep, bio bi “Kao agilni praktičar, želio bih znati više o agilnoj procjeni i planiranju kako bih mogao povećati svoje izglede za uspješan završetak projekta”.

Agilna procjena i planiranje

Primjenjivost agilne metode

 • Staceyeva matrica

Pregled Scrum procesa

Planiranje

 • Razlika između plana i planiranje
 • Zašto planiranje krene po krivu
 • Planiranje na različitim razinama

Zahtjevi kao korisničke priče

 • Elementi dobre korisničke priče
 • Značajke dobre korisničke priče

Određivanje redoslijeda korisnih priča

 • Poslovno ocjenjivanje
 • Tehničko ocjenjivanje
 • Kombinirano ocjenjivanje

Metoda agilne procjene

 • Mudrost mnoštva
 • Delphi i Wideband Delphi
 • Agilni poker

Planiranje Sprinta

 • Odabir priča
 • Postavljanje cilja

Praćenje napretka

 • Kanban elementi (ploča, ograničavanje posla)
 • Burndown grafikoni

Planiranje inačica

Skalabilnost

 • Raspodjela projekta u više timova

Željko Trogrlić, softverski arhitekt i scrum master

Primjenjuje agilna načela već 10 godina, želeći pronaći prirodniji način razvoja softvera.

Premda je prvenstveno softverski arhitekt, nastoji pronaći i druge mogućnosti poboljšanja procesa. Kao član agilnog odbora u diviziji Fortune Global 500 poduzeća, sudjelovao je u internoj definiciji agilnog procesa i održavao radionice na međunarodnoj razini. Trenirajući agilne timove dugi niz godina, uvijek naglašava kako su agilne metodologije manje o procesima, a više o ljudima.

U slobodno vrijeme održava i organizira prezentacije u sklopu inicijative Osijek Software City Code Camp.

Radi kao senior developer u Ericsson Nikola Tesla d.d.

Stanislav Strešnjak, MSc, PMP, PSM I magistrirao informatiku na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku. Certificirani PMP i PSM I (Professional Scrum Master I)

Od 2000. godine zaposlen je u Siemensu gdje je radio kao voditelj razvoja i voditelj testiranja za različite međunarodne projekte. 2018 godine odjel preuzima tvrtka Atos. Trenutno radi kao voditelj projekta u LTE odjelu u tvrtci Atos Convergence Creators. Vodi međunarodne projekte diljem svijeta, Japan, Velika Britanija, Karibi, Švedska, Brazil, Indija, Novi Zeland, …

Dugi niz godina radio je kao vanjski suradnik na Elektrotehničkom fakultetu u Osijeku kao asistent iz predmeta objektno orijentirano programiranje, Java i C + +.

Član organizacijskog odbora PMIDayz, PMI Forum i KulenDayz konferencija, a od nedavno i predsjednik PMI Hrvatska.


Slijedećih 30: Vrijeme je za značajne promjene

Živimo u vrijeme nevjerojatnih promjena – nikada do sada svijet se nije mijenjao tako brzo, a time i očekivanja od projekata i rezultata. Koji trendovi će nam definirati slijedećih 30 godina? Koje promjene možemo očekivati? Hoće li s njima doći i do promjene naših pogleda na projekte, korisnike, očekivanja i isporuke? Predavanje će dati Top 10 očekivanja globalnih kompanija, te kako ćemo se morati prilagoditi njihovim potrebama.

Ratko Mutavdžić, direktor za cloud servise u Microsoftu gdje je 15 godina, gdje je vodio savjetodavnu grupu, grupu za podršku razvoja novih proizvoda te grupu za prodaju javnoj upravi.

Autor je više objavljenih stručnih radova na različite teme tehnologija, vlasnik je poznatih blogova na temu novih tehnologija i upravljanja projektima te aktivni sudionik različitih društvenih mreža na kojima se pronalaze novi načini primjene inovacija i invencija. Često je govornik na različitim konferencijama, radionicama, sastancima, generalno na bilo kojem mjestu gdje ljudi istražuju, propituju, misle i bave se inovacijama.

Trenutno područje interesa su mu razna pitanja otvorenosti, poput otvorenih inovacija, otvorenog društva i otvorene države, gdje sudjeluje na istraživanjima i izgradnji metodologija i okvira kako izgraditi učinkovitije i održivije načine uvođenja platformi i tehnologija koje koriste građani, organizacije i javna uprava


Planview PPM Pro: čarobni štapić za optimizaciju resursa i poslova?

Vaša organizacija je premala za Planview Enterprise, koji je prema Gartneru #1 u svijetu Project Portfolio Managementa? Iskušajte Planview PPM Pro, rješenje za male i srednje organizacije koje shvaćaju da su njihovi resursi nešto najvrijednije čime raspolažu. PPM Pro pomaže u dvije ključne stvari, a to su planiranje (postavite prioritete i proračunajte resurse za najveću vrijednost i iskoristivost) i provedba (upravljanje resursima i brža reakcija na promjene plana i prioriteta). Implementacija rješenja u 90 dana, bez ulaganja u infrastrukturu. I to nije sve, na predavanju vas čeka i tradicionalni set noževa…

Igor Gregurec, diplomirao na FER-u, Zagreb, nositelj je PMP certifikata. Posjeduje višegodišnje iskustvo u vođenju projekata iz domene ICT-a te sustava upravljanja. Također iskusan u primjeni i radu s raznim Enterprise PPM alatima.

 

Antonio Prišćan, diplomirao je na zagrebačkom FER-u na Zavodu za telekomunikacije, a prije toga završio je zahtjevni desetarski tečaj u Gornjem Milanovcu gdje je stekao glavninu menadžerskih vještina i prva iskustva u radu na multikulturalnim projektima (ali je prošao bez kronične upale zgloba).

U predugoj karijeri prošao je sve od garažnog startupa, državne uprave, agilne privatne firme i trome međunarodne korporacije.

Trenutno je evangelist za billing rješenja i transformacijske projekte za što uvelike koristi znanja stečena na vjeronauku u župi Sv. Jeronima u Maksimiru.

Osim povremenog letenja balonima i dvokrilcima, posjećuje podmornice, bavi se planinarenjem, plivanjem, jedrenjem na dasci, streljaštvom i mačevanjem (brončane medalje na prvenstvima Hrvatske u maču za veterane 2009. i 2010. zahvaljujući iznimno malom broju natjecatelja).


Kada je dosta agilnog a kad je dosta tradicionalnog vođenja projekata?

Danas se podrazumijeva da je Agilni pristup „way to go“, da li je to istina i da li to uvijek funkcionira, sa druge strane nasilno korištenje tradicionalnog upravljanja projektima nam ne omogućava da se aktivno prilagođavamo situaciji u organizaciji, kada je dosta jednog a kada drugoga? Da li postoji treći puta? Pridružite nam se i svojim viđenjem osnažite prezentaciju.

Consulting and professional services manager, experienced with sales and business management in Services industry. I am experienced business manager and team leader with 23 year of experience in in segments of IT services, Project and Program Management, sales and presales with proven financial results in all segments. As recognized lecturer and trainer in and outside the company and delivering lectures for last 10 years in MBA and Executive MBA studies as a guest lecturer and on different events and conferences. Holding 5 different PM certificates (PMP, IT Project+, MSP, PRINCE2 and MSF) and had privilege to serve as PMI Chapter Croatia president.


Zašto je projekt – bajka ili najgora noćna mora?

Projekt ne živi sam za sebe. Niti je voditelj projekta i projektni tim izoliran od strašnih zlih vukova koji se zovu: Vlasnik firme, prodavač, naručitelj.
Koliko god knjige govore o tome kako uspješno voditi projekt i pokazuju različite procese i porcedure sve se svodi na jedno – ljude koji imaju različite interese i uloge u kompaniji.
Zašto se neki problemi NIKAD neće izbjeći na projektu ma što god vi radili – saznat ćete na ovom predavanju.

Rođen davnih godina prošlog stoljeća u Zagrebu. Radim u NT consulting kao konzultant, voditelj projekata i kao trener za upravljanje projektima i MS PROJECT. Nekoliko puta nagrađivan kao najbolji predavač na regionalnim konferencijama. Certifikati: PMP, PMI-RMP, PMI-ACP,MCT, MCP, MCTS – Project i MVP – Project. U slobodno vrijeme gledam kroz prozor i brojim automobile koji prolaze ulicom. E da, prijatelji i neprijatelji me iz nepoznatih razloga zovu: Deda!


All rise. The court is in session
Promjena a.k.a. Change optužena za zločine protiv čovječnosti.

Publika kao porota. Stari prijatelji kao svjedoci. Fran kao tužitelj i predstavnik naroda.
Mirjana kao odvjetnica obrane.

The Honorable Judge Stamba presiding!

More desciption soon …

Fran je mentor sa svrhom pomoći Vam na putu ispunjavanja Vaših osobnih i organizacijskih potencijala.

Tijekom MBA studiju na Sveučilištu Vanderbilt, specijalizirao  se  u područjima Strategy Execution i Organizational and Human Performance i dugi niz godina sva svoja znanja, vještine i iskustva stavlja u službu prepoznavanja i razvoja Vaših osobnih i profesionalnih kompetencija.
Njegova misija  je  voditi i podržavati ljude i organizacije na putu prema njihovom uspjehu, a osnovni zadatak mu je pomoći Vam kako biste Vi i Vaša organizacija postali najbolji što možete biti.


Proces ne ispunjava očekivanja a Waterfall pristup baš i ne pomaže. Ima’l nešto što pomaže?

Procesi su svuda oko nas, samo ih možda ne primjećujemo, no zasigurno primijetimo kada predugo čekamo u redu da bismo napravili nešto ili nešto što smo kupili nikako da dođe u očekivanom vremenu. Sigurno smo se svi zatekli u situaciji da nismo dobili ono što smo platili, tj. konačan rezultat nije ispunio naša očekivanja, ili bar ne za plaćeni iznos. Postoji metodologija koja opisuje takve stvari i kojoj je cilj da se takve stvari ne dešavaju.

Dođite na predavanje o Six Sigma + Lean metodologiji i naučite koji su to ozloglašeni procesni grijesi i kako se nositi sa njima.

Gordan Krčelić rođen je 1971. g. u Zagrebu gdje je završio Fakultet strojarstva i brodogradnje a nakon toga diplomirao i na Fakultetu elektrotehnike i računarstva. Upisao je doktorski studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu kojeg planira uskoro završiti.

Prva projektna iskustva stječe još u studentskim danima kao član plesnog revijalnog ansambla Mađarskog kulturnog društva Ady Endre u Zagrebu sa kojim je nastupao u zemlji i inozemstvu, te radeći kao ispomoć na poslovima organizacije koncerata na domaćoj pop/rock sceni. Nakon završetka visokoškolskog obrazovanja seli u Fažanu gdje je zasnovao obitelj. Profesionalno se počeo baviti vođenjem projekata 2005. godine u Hrvatskom telekomu gdje i danas radi kao PM. Certificirani je Six Sigma+ Lean Black Belt voditelj projekata, Agile ScrumMaster i PMP.

Većinu slobodnog vremena posvećuje radu u dvije udruge civilnog društva: PMI Hrvatska i Plivački klub Arena. Kao volonter u PMI HR počeo je raditi 2016. godine, a u svojem drugom mandatu u Izvršnom odboru izabran je za zamjenika predsjednika. Za PMI HR vodio je projekt usklađenja Statuta sa novim zakonom o udrugama RH i organizirao je PMI Relax Retreat na Brijunima 2016. i 2017. godine. U Plivačkom klubu Arena iz Pule od 2012. godine volontira kao predsjednik kluba u svojem trećem mandatu.

U garaži za vlastite potrebe „kemija“ pitka bijela i crna vina od kojih ne boli glava. Voli ples, hokej na ledu, akvaristiku, pecanje i jedrenje.


Kako učiniti DWH projekt „otpornijim” na promjene

Promjene su uobičajeni dio svakog projekta, te je potrebno projekt postaviti na način da se pojavom zahtjeva za promjenama upravlja na način koji će najmanje utjecati na dugoročnu održivost projekta. Predavanje će pokušati prikazati neke praktične primjere upravljanja promjenama u DWH svijetu.

Josip Šaban rođen je 1979. godine u Osijeku. Nakon diplome na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, 2004. godine, karijeru nastavlja u privatnom sektoru gdje počinje raditi kao web programer, a kasnije se specijalizira na području poslovne inteligencije. Osim tehničkih znanja, posjeduje teoretska i praktična znanja o vođenju projekata, poslovnoj strategiji te teoriji upravljanja. Formalno obrazovanje nadograđuje MBA studijem, koji završava 2011. godine, te doktorskim studijem na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu, koji planira završiti do kraja 2018. godine. Certificirani je voditelj projekata po PMP i CompTIA metodologiji te posjeduje tehničke certifikate za SQL Server, .NET, Microsoft Project i BizTalk Server. Redoviti je predavač na Microsoftovim konferencijama te aktivni član Microsoft zajednice u Hrvatskoj. Trenutno radi u IT-u Erste Banke u Zagrebu.