PMIDayz 2021 predavanja i predavači

Eudaimonija – vaš projekt koji započinje tisuću puta, ali završava samo jedanput

Od vašeg zdravlja do aktivnog života i vitalnog starenja.
Od vašeg zadovoljstva do ispunjenosti i sreće.
Od vaše inspiracije do ostvarenih ciljeva i uspjeha.
Od vaše svrhe do stvaranja i doprinosa.
Od vaših odnosa do kako ste druge učinili boljima. I sretnijima. I ispunjenijima.

NAPOMENA: Ova radionica zamišljena je kao prava radionica. Ne kao infotainment, ne kao inspirativna predstava u kojoj ste vi gledatelji, a ja cirkuska točka. Radionica je vaše kazalište u kojem ste vi i scenaristi i redatelji, i glumci i publika. A predstava se upravo odvija.

Ključna pitanja koja si postavljate danima prije radionice su:
– Kako ću izvući najviše za sebe?
– Kako mogu doći i ostati u stanju ‘100% odgovornosti za sebe’?

Nakon što u uvodu analiziramo koncept eudaimonije i svatko izradi svoj vlastiti, iskustveni model i uz njega svoj ‘Krug uspješnosti’, radionica, kroz metodologiju strukturiranih pitanja po definiranim područjima, potiče vaša razmišljanja, izaziva pretpostavke koje smatrate svojom istinom, tjera vas iz zone komfora i traži vas da se stalno ‘sjećate budućnosti’ u kojoj su vaše kazališne predstave ‘rasprodane jedna za drugom’.

Ako nakon godinu, pet ili deset sjetite se i zadovoljno, s osmijehom kažete „Da, malo mi je pomogla“, svrha radionice je ispunjena.

Radionica donosi 7 PDU bodova

Kad pitate ljude da vam jednom rječju opišu Frana, svi se slažu da je ta riječ ENERGIJA.
Velika je razlika kada nešto radite zato što vam je to posao i kada to radite jer osjećate da vam je to svrha.
Franova strast i svrha je pomagati ljudima i organizacijama postati najbolji što mogu biti, a lista pojedinaca i organizacija koje su to uz njega uspjele postići, svakim danom je sve duža.
Spiker par excellence, mentor, strateg, savjetnik, prijatelj. Najsretniji je kada svi oni koje mentorira postignu i premaše ciljeve koje su zajedno s njim kreirali,a nitko živ ne može prebrojati volonterske sate uložene u podizanje vještina studenata i mladih profesionalaca, koje neumorno priprema za stvarni život.


Scrum Escape Room

Doživite Scrum iz prve ruke! Pređite cijeli put u jednom danu, od stvaranja vizije proizvoda do pisanja korisničkih priča do davanja prioriteta, sprinta i isporuke. Uđite u ulogu Product Ownera, Scrum Mastera ili člana tima. Saznajte što se događa u međufunkcionalnim, samoorganiziranim timovima i Scrum događajima i kakav je osjećaj imati povećanje proizvoda koji se može isporučiti nakon svake iteracije.

Postoji izreka da je vizija bez akcije sanjarenje, a djelovanje bez vizije noćna mora. U vrijeme stalnih promjena prioriteta održavanje veze između njih postaje sve teže. Agile i Scrum uče nas kako osvojiti ono što je nepoznato i nepredvidivo te to pretočiti u ritmičke cikluse stvaranja proizvoda.

Ova je radionica osmišljena tako da podučava najkorišteniji agilni okvir – Scrum. Poboljšava iskustvo učenja simulirajući isporuku Scrum proizvoda, a pritom doživljava sve Agile vrijednosti i načela. Ova simulacija savršena je pomoć za vježbanje svih elemenata Scrum okvira: uloga, događaja i artefakata.

Sudionici radionice bit će podijeljeni u timove i svakoj će osobi biti dodijeljena Scrum uloga. Cilj svakog tima bit će razvoj najveće (iznenađujuće!) Aplikacije ikad korištenja Scrum okvira. Isporuka proizvoda bit će podijeljena u tri sprinta. Unutar svakog sprinta igrači će vježbati Scrum događaje: planiranje sprinta, pregled sprinta i retrospektivu.

Radionica donosi 7 PDU bodova

Marija Nikolić je agila trenerica i coach, također je i Advanced Scrum Master. 
Ima iskustvo u vodećim ulogama kao što su IT menadžer, voditelj IT -a, voditelj isporuke projekata s iskustvom kao programer i konzultant. Posljednjih 15 godina aktivno je sudjelovala u više od 10 velikih projekata isporuke i implementacije IT sustava u Europi i na Bliskom istoku.
Također ima iskustvo u ulozi voditelja tima s više timova, pomažući im da koriste Agile okvire i steknu bolje razumijevanje Agile metodologija. Uspješno planirala, vodila i sudjelovalo u razvoju i implementaciji softverskih rješenja za upravljanje financijskim rizicima u 15 vodećih financijskih institucija u Srbiji i inozemstvu.
Radi kao Scrum Master u Smith Micro Software -u gdje radi na Agile transformaciji kroz implementaciju LeSS okvira.


Stipe Božić – Kako do vrha?

 • Odakle ideje i kako one nastaju prije planiranja projekta?
 • Što je prvi korak i kako razraditi ideje s mogućnostima. Mogu li ja to sa sportskog i
  financijskog aspekta uopće izvesti? Tko su mi strateški partneri?
 • Tražim najbolje mogućnosti da uspon ili neko istraživanje izvedem što sigurnije: oprema, komunikacije te sportska i tehnička priprema.
 • Uz fizičke pripreme moram misliti i na izbor hrane i lijekova koji su potrebni na terenu i
  koji mogu biti ključni za uspjeh i preživljavanje.
 • Moram se potpuno predati projektu, vjerovati u njega i biti svjestan da ću većinu stvari
  morati uraditi sam. Jer ako ja vjerujem u projekt, to se vidi i prenosi na druge.
 • Moram paziti na izbor tima s kojim ću se pripremati. Osim iskustva i potrebnih
  kvalifikacija članovi tima moraju biti prijatelji ili barem tolerantni jedan prema drugome.
  Ponekad, upravo radi postizanja rezultata, moram i na sebi raditi, recimo nastojati biti veseli u što više prilika. To se odražava i na prijateljstvo i kasniji uspjeh tima.
 • Valja shvatiti kako se projekt sastoji od niza detalja koji su ključni za uspjeh. Ponekad ti
  detalji mogu izgledati dosadno i nevažno ali to je slično nekom satnom mehanizmu u kojem ako zataji jedan sitni dio onda sve stane.
 • Razmjenjivanje iskustava s ostalim alpinistima, piscima i televizijskim autorima učvršćuje moje uvjerenje da sam na pravom putu.
 • Ne smiju me frustrirati novo nadolazeći konkurenti u penjanju ni na Televiziji, dapače ja
  im se moram veseliti jer oni me motiviraju za još luđi uspon ili film.
 • Penjač slično kao umjetnik pa i ostali majstori svog posla moraju imati neku dozu
  pozitivne ludosti. Ali naravno ne smiju dozvoliti da ih ta ludost uništi.
 • Važno je i slavlje nakon uspješnog završetka projekta ali, u mom primjeru, nije dobro
  slaviti prerano, znači dok sam na vrhu, jer vrh je samo polovica puta koji sam prošao. Druga polovica je često opasnija jer se moram spustiti s planine kako bih preživio i od toga napravio zanimljivu priču.
 • Što je najvažnije na kraju uspješnog projekta? Priča! Ako u tu priču uvjerite svoje
  najbliže a onda prijatelje te širu društvenu zajednicu, uspjeli ste.

Stipe Božić, alpinist, putopisac, redatelj dokumentarnih filmova i emisija, zaposlenik HRT-a, član HGSS-a.

 • Popeo se na najviše vrhove svih kontinenata i na tri najviša vrha na svijetu:
 • Mount Everest 8848 m 15. svibnja 1979. i 10. svibnja 1989.,
 • K2 8611 m 1993. i
 • Kanchenjunga 8586 m 1991. godine.
  Na najviši vrh svijeta, Mount Everest, popeo se dva puta, te je tek drugi Europljanin (poslije Rheinholda Messnera) kome je to uspjelo.

Stipe Božić se također popeo na sedam najviših vrhova svih sedam kontinenata:

 • Mount Everest (Azija), 1979. i 1989.
 • Aconcagua (J. Amerika) 1996.,
 • Mount McKinley (Sj. Amerika) 1996.,
 • Kilimanjaro (Afrika) 1996.,
 • Mount Vinson (Antarktika) 1997.,
 • Mont Blanc (Europa) 1974. i
 • Mount Kosciusko (Australija) 1996. godine.

Popeo se i na Elbrus najviši vrh Europe 2000. godine.

Osim alpinizma, Stipe Božić se bavio speleologijom, ronjenjem, te je aktivan skijaš. Spustio se 1 395 metara duboko pod zemlju u Lukinoj jami na Velebitu. Visinska razlika između dubine ispod površine zemlje u Lukinoj jami i visine Mount Everesta (10.243 m) predstavlja svojevrstan svjetski visinski rekord.

S jednom međunarodnom ekspedicijom na skijama je stigao i na Sjeverni pol. Na svojim putovanjima snimio je mnoštvo uspješnih fotografija koje je izlagao na zajedničkim i samostalnim izložbama. Njegove fotografije bile su uvrštene na izložbi “Hrvatska fotografija od tisuću devetsto pedesete do danas” u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu. Božić je autor mnogobrojnih novinskih članaka, feljtona, kalendara te knjiga “Put na vrh svijeta”, “Sedam vrhova” i “Svete planine svijeta”.

Profesionalnom je kamerom snimio veliku količinu filmskog i video materijala u malo istraženim dijelovima svijeta. Snimao je čak dva puta na samom vrhu Mount Everesta što dovoljno govori o njegovoj izuzetnoj volji da vrhunski rezultat približi običnim ljudima. Režirao je više od 80 dokumentarnih filmova koji su u sklopu putopisnih serija “Sedam vrhova”, “Dubine”, “Krš i more”, “Hrvatske Planine”, “Faros Paros”, “Svete planine svijeta” i “Rijeke Hrvatske” prikazani na HTV-u.

Sudjelovao je na mnogim međunarodnim filmskim festivalima. Na filmskom festivalu u Trentu 1999. godine njegov film “Reticent Wall” osvojio je Srebrni Encijan za najbolji sportski dokumentarni film, a film “Dhaulagiri Express” nagrađen je na filmskim festivalima u Italiji, Slovačkoj i Austriji.


Product roadmap u službi projekta i obrnuto

Svaki produkt ima svoj životni ciklus i prolazi razne faze zrelosti i uspjeha. Iskusni produkt menadžer će prepoznati pravi trenutak ili priliku kada je produkt spreman za promjene, korekcije ili pak optimizaciju produktnih procesa. Projekti tome služe, služe za realizaciju promjena. Koliko puta ste vodili projekt čiji je scope bio razvoj ili redizajn produkta? A koliko puta ste na uvid dobili Product roadmap? Da li se business case vašeg projekta pozivao na Product roadmap?

Product Roadmap komunicira strategiju produkta. Ovisno je li vaš produkt usluga, IT sustav ili predmet, svaka mapa je sadržajno drugačija, a načelno sadrži: viziju produkta, ciljeve i ishode koje planiramo kroz određena vremenska razdoblja, tržišnu poziciju, profil ciljanog korisnika, financijske elemente i naravno produktne atribute – funkcionalnosti, karakteristike. Zašto je Product roadmap važan projektni/ produktni dokument i u čemu najviše griješimo? Više o tome na izlaganju na konferenciji PMI Dayz 2021 „Product roadmap u službi projekta i obrnuto“,

Marina Dražić, PMP
Prototip05

Konzultant, mentor i praktičar na područjima projektnog i produktnog menadžmenta, direktor tvrtke Prototip05. S više od 15 godina iskustva u vođenju projekata vezanih za razvoj proizvoda, optimizaciju procesa te pozicije portfolio i PMO managera. Također, bogato iskustvo upravljanja produktima u raznim industrijama na poslovima: pripreme strategije produkata, upravljanja produktnim portfoliom, istraživanja potreba korisnika i analize tržišnih kretanja. Dopredsjednica PMI Hrvatska i direktor ovogodišnjeg PMI Foruma.


Tko kaže da taj proces vrijedi?

Kako znamo da li su procesi koji se odvijaju u nekoj kompaniji dobri? Što razlikuje dobre od loših procesa? Postoji li u našem procesu „skriveni ured“? Na predavanju „Tko kaže da taj proces vrijedi?“ na simpatičan način bit će objašnjen koncept orijentiranosti prema korisniku, pojam vrijednosti u procesu i mnoštvo procesnih realnosti. Naučit ćete tehnike za prepoznavanje stvarnih potreba korisnika i stvarnih potreba poslovanja te kako te potrebe formalno zapisati, kako izračunati korisnost i efikasnost procesa.

Gordan Krčelić diplomirao je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva u Zagrebu, a prethodno je završio i Fakultet strojarstva i brodogradnje u Zagrebu. Upisao je doktorski studij na Fakultetu organizacije i informatike u Varaždinu kojeg (još uvijek) planira uskoro završiti.
Gordan ima više od 20 godina iskustva u radu na poslovnim procesima i poslovnim sustavima u telekomunikacijama i IT-u. Profesionalnu karijeru započeo je u Hrvatskom telekomu gdje je u 22 godine staža promijenio desetak pozicija, a prva profesionalna iskustva stječe 2005. godine od kada neprestano radi u roli PM-a. Svoj prvi PM certifikat stječe 2010. godine kada je postao Lean Six Sigma Green Belt. U HT-u je radio u ulozi PM-a, coacha/mentora Six Sigma Green Belt PM-ova ili člana steering timova na brojnim projektima za poboljšanje poslovnih procesa, IT projektima, infrastrukturnim projektima kao i PM na projektu uvođenja PM2 metodologije i Oracle Primavera EPPM alata u poslovanje HT-a. PMP certifikat stječe 2010. godine, Six Sigma+Lean Black Belt certifikat 2012. godine, a 2015. godine širi znanja na području agilnih metodologija stječući CSM® certifikat.
Predavač je na konferencijama i događajima u organizaciji PMI Hrvatska, a od 2019. godine radi i kao predavač na kolegiju „Upravljanje projektima“ na Fakultetu informatike u Puli. Član je PMI i hrvatskog chaptera dulje od 10 godina, a za PMI HR počeo je volontirati 2016. godine. U PMI HR član je Izvršnog odbora u trećem mandatu, trenutno kao voditelj ogranka Istra & Kvarner.
U lipnju 2021. godine osnovao je trgovačko društvo P4BE gdje radi kao freelance PM, konzultant i stručnjak za unaprjeđenje poslovnih procesa.


Naučite pravila poput profesionalaca, tako da ih možete prekršiti poput umjetnika

O vođenju projekata je napisano tisuće i tisuće stranica, međutim što je s onim između redova?
Osobno volim reći da je pesimist optimist s iskustvom, odnosno u praksi se poznaju profesionalci.
Cilj ovog predavanja je pokazati koji su najčešći problemi iz prakse, a koji ne pišu u knjigama već ih otkrijemo po putu na teži način.
Kako postići da vuk bude sit i ovce na broju? Poštujemo pravilnike i procedure, ali kada krene sra.., a krenut će…
Tko su golubovi i zašto su ponekad korisni te što motivira PM-a su samo neka od pitanja za koja ćete pronaći inspiraciju na ovom predavanju.

Tatjana Kotarski je magistar informatike, PMI certificirana voditeljica programa i projekata (PgMP®, PMP®, ACP®) te
ovlašteni PMI trener (ATP PMI Instructor®) s 14 godina praktičnog iskustva na 50+ projekata.
Svoju profesionalnu karijeru je započela je u privatnoj IT tvrtki gdje je stekla iskustvo u IT implementaciji i projektima integracije ERP, DMS i „custom tailored“ sustava u javnom i realnom sektoru. Trenutno je zaposlena kao voditeljica projekta i programa te certificirana interna trenerica za područje upravljanja projektima u jednoj od vodećih banaka gdje svoje znanje upravljanja projektima primjenjuje na strateškim projektima i programima u financijskoj industriji.
Vlasnica je i obrta pm4you u kojem obavlja djelatnosti organizacije otvorenih i inhouse treninga, individualni coaching i mentoring na projektima, te djelatnosti poslovnog savjetovanja i provedbe pripremnih tečajeva za PMI® certifikacije.


Život jednog product managera

Product Manager se često brka sa Product ownerom, iako je rola product managera prvenstveno orijentirana poslovnim aspektima samog proizvoda. Spuštanje product managera u poziciju Product ownera dosta često donosi probleme u drugim aspektima samog kontinuiranog razvoja proizvoda, Proizvoda često izlaze tehnički kvalitetni ali ne i pripremljeni za prodaju, preskupi zbog troškova razvoja ili pravno nedefinirani. Želja prezentacije je pokazati sa čime se sve bavi Product Manager tokom dana ( i sa kojim dionicima provodi vrijeme)

Nenad Marjanović, PMP
Iskusan voditelj projekata, timova.
Posjeduje preko 28 godina iskustva u IT industriji, s fokusom na upravljanje proizvodima, projektima , upravljanje poslovanjem, prodaju, isporuku i upravljanje operacijama.
Autor nekoliko HPE-ovih korporativnih prodajnih alata i intelektualnog vlasništva za HPE.
Voditelj PMO-a i poslovnih programa za pod regiju Srednja istočna Europa, Izrael i Rusija (CEEI).
Prepoznat i kao trener, mentor i predavač koji pruža profesionalno obrazovanje u suradnji sa Hewlett-Packard Enterprise edukacijskim uslugama, Algebrom i ZSEM-u („Zagrebačkoj školi ekonomije i menadžmenta (MBA i EMBA studijski programi)“), predavač i trener na brojnim konferencijama, događanjima i radionicama.
Aktivno znanje u području upravljanja proizvodima, prodaje i pretprodaje. Zaljubljenik u Disciplined Agile i pristupe koje zastupa, veliki „un-beliver“ da je svijet započeo 2010-2015 ili da postoji „on-size fits all“ pristup.
Inače stvarno cool tip ?“


„Kćeri, sine, čovjek mora znati svoje granice!“ – nepoznati autor

 • A što ako sam ‘glup k’o stup’ pa ih ne znam?!
 • A što ako sam ‘mudar k’o sova’ pa ih znam?!
 • A što ako granice ne postoje odvojeno od čovjeka?!
 • A što ako su granice samo iluzija u oku prvog lica jednine?!
 • Ako strast pomiče granice, potiču li granice strast?
 • Veseli trojac: granice, osobno liderstvo i eudaimonija

Kad pitate ljude da vam jednom rječju opišu Frana, svi se slažu da je ta riječ ENERGIJA.
Velika je razlika kada nešto radite zato što vam je to posao i kada to radite jer osjećate da vam je to svrha.
Franova strast i svrha je pomagati ljudima i organizacijama postati najbolji što mogu biti, a lista pojedinaca i organizacija koje su to uz njega uspjele postići, svakim danom je sve duža.
Spiker par excellence, mentor, strateg, savjetnik, prijatelj. Najsretniji je kada svi oni koje mentorira postignu i premaše ciljeve koje su zajedno s njim kreirali,a nitko živ ne može prebrojati volonterske sate uložene u podizanje vještina studenata i mladih profesionalaca, koje neumorno priprema za stvarni život.


Strastveni PM, luđak ili dobar radnik?

U ovom predavanju Jasna će sa nama podijeliti svoje iskustvo na projektima koji su bili „začinjeni“ emocijama i strašću. Kakvi to projekti u nama izazivaju „ono nešto“ da dan i noć razmišljamo o njima? Da li projekti bude strast u nama ili smo mi ti koji donesemo pasionirani pristup svom poslu? Gdje je granica između dobrog voditelja projekata i „luđaka“ koji u fokusu ima samo svoj projekat i slijep je za ostalo? Probajmo zajedno odgovoriti na ova pitanja.

Jasna Pleho je voditelj projekata u kompaniji King ICT d.o.o. Sarajevo. Na toj poziciji je 5 godina i uživa u realizaciji različitih ICT projekata na području Bosne i Hercegovine. Jasna je doktor tehničkih nauka (oblast vještačke inteligencije) i magistar elektrotehničkih nauka (oblast informacione tehnologije). Radi preko 25 godina u IT industriji, od čega zadnjih 10 godina u oblasti projektnog menadžmenta i agilnog projektnog menadžmenta. Jasna je i predavač iz oblasti projektnog menadžmenta, agilnog projektnog menadžmenta. Jedna je od osnivača PMI Chaptera u BIH (www.pmi.ba), bivša predsjednica i član. Volonterski radi na širenju svijesti o projektnom menadžmentu u Bosni i Hercegovini. Osim profesionalnog razvoja vječiti je entuzijasta, joga instruktor, zaljubljenik u skijanje, letenje i ronjenje.


(in)Direktna komunikacija: strah, kultura ili društvena norma

Znatan dio naših aktivnosti danas uključuje i pridobivanje ljudi. Drugim riječima, mi potičemo druge ljude da se odreknu svojih resursa – bilo da je riječ o nečemu opipljivom poput novca ili neopipljivom, kao što je ulaganje napora ili pozornornosti – kako bismo svi dobili ono što želimo. To nazivamo prodajom bez prodaje, odnosno prodajom u kojoj nema nekoga tko kupuje.
Odakle strah da jasno iskomuniciramo ono što želimo?
Zašto toliko zaziremo od “NE” responsa?
Kako nam odgovor “NE” može ići u prilog?

Saša Tenodi show

 

 

 


 Agile Leaders

Sta je to samo-organizacija u Agilnom timu
Koja je uloga lidera (menadzera) u Agilnom timu
Pristupi Agilnom liderstvu (menadzmentu)
Distribuiranje autoriteta sa Agilnog lidera (menadzera) na Agilni tim
Najcesci problemi pri implementaciji role Agilnog menadzera i kako ih prevazici.

Marija Nikolić je agila trenerica i coach, također je i Advanced Scrum Master. 
Ima iskustvo u vodećim ulogama kao što su IT menadžer, voditelj IT -a, voditelj isporuke projekata s iskustvom kao programer i konzultant. Posljednjih 15 godina aktivno je sudjelovala u više od 10 velikih projekata isporuke i implementacije IT sustava u Europi i na Bliskom istoku.
Također ima iskustvo u ulozi voditelja tima s više timova, pomažući im da koriste Agile okvire i steknu bolje razumijevanje Agile metodologija. Uspješno planirala, vodila i sudjelovalo u razvoju i implementaciji softverskih rješenja za upravljanje financijskim rizicima u 15 vodećih financijskih institucija u Srbiji i inozemstvu.
Radi kao Scrum Master u Smith Micro Software -u gdje radi na Agile transformaciji kroz implementaciju LeSS okvira.