PMIDayz 2019 predavanja i predavači

Pretkonferencijski trening – The Big Domino of Project Stakeholder Management

Nekada davno, u dalekoj, dalekoj galaksiji…dobro u Osijeku. I ne toliko davno. Povijest biva ispisana, a dogoditi će se tek 24. svibnja. Dvojica mladića, jašući prema legendi, i jedna svetica, vodeći ih pješke, razmišljaju o projekt managerima i njihovoj slavi.

SS: Želim im dati, na Prekonf radionici, pravu vrijednost.
FM: Da. Nama se uvijek čini kako je Stakeholder Management rak rana svakog projekta.
SS: Pa je. PMBOK nudi smjernice, a radionice koje se održavaju ne idu baš u dubinu.
FM: Koji koncepti se ovdje čine kao najvažniji?
SS: Communications i Engagement management plans.
FM: Hm. Mogli bi ih naučiti The Big Domino.
SS: The Big što?!
FM: Jednu stvar koja je u korijenu svih ostalih. Pramajku svih vještina komuniciranja, motiviranja, uvjeravanja, pregovaranja i utjecaja.
SS: Koju?
FM: Slušanje.
SS: Vi se zezate?!
FM: Nimalo. Ljudi u pravilu ne slušaju, iako tvrde suprotno. Kad i slušaju ne znaju što treba čuti. Kad čuju, ne znaju što sve mogu zaključiti o drugoj strani i kako s time unaprijediti komunikaciju i engagement. Kao da igramo šah s povezom preko očiju, a protivnik nam ne govori svoje poteze.
SS: Čekaj malo. Samo ćemo raditi slušanje?
FM: Naravno da ne. Slušanje je samurajski mač. Kad ga zaprime kao produljenje svog uma i ruke, naučiti ćemo ih kako da se bore s njime.
SS: A to znači što?
FM: Sve izgovorene riječi i one koje su trebale biti, a nisu, daju nam sliku naše šahovske partije i načina razmišljanja druge strane. Kad to shvatimo, puno je lakše odigrati prave poteze. Niz, više ili manje dobro poznatih, tema, okidača i trikova iz psihologije utjecaja, pregovaranja i ljudskih behaviorizama.
SS: Sve mi zvuči malo komplicirano i kompleksno.
FM: Ma ne. Sve su to jednostavni algoritmi. Samo ih treba vježbati dok ne postanu rutina.
SS: Dobro. A kako će to vježbati?
FM: Podijeliti ćemo ih u parove, trojke i timove od četiri. Svaku vježbu moraju proći iskustveno. Graditi ćemo, vrlo proceduralno, korak po korak. Svaka sljedeća vježba uključivati će i elemente prethodnih. Do kraja dana, biti će to vojska Communications i Engagement samuraja.
SS: OK. Sviđa mi se. Pokušajmo onda tako.
FM: Do or do not. There is no try.
SS: I love you too.

Kad pitate ljude da vam jednom rječju opišu Frana, svi se slažu da je ta riječ ENERGIJA.
Velika je razlika kada nešto radite zato što vam je to posao i kada to radite jer osjećate da vam je to svrha.
Franova strast i svrha je pomagati ljudima i organizacijama postati najbolji što mogu biti, a lista pojedinaca i organizacija koje su to uz njega uspjele postići, svakim danom je sve duža.
Spiker par excellence, mentor, strateg, savjetnik, prijatelj. Najsretniji je kada svi oni koje mentorira postignu i premaše ciljeve koje su zajedno s njim kreirali,a nitko živ ne može prebrojati volonterske sate uložene u podizanje vještina studenata i mladih profesionalaca, koje neumorno priprema za stvarni život.


Predkonferencijski trening – Na putu od ideje do izrade projektnog business case-a

Postavljanje business case-a kod projekata razvoja proizvoda

Put od ideje do izrade projektnog business case-a je inicijalna faza projekta, ključna za kreiranje vrijednosti projekta i proizvoda koji se isporučuje. Organizacije najčešće ovu fazu odrađuju površno, a odluka o pokretanju razvoja proizvoda donosi se ad hoc s fokusom na realizaciju.

Prema istraživanju PMI’s pulse of the profession loše postavljeni ciljevi su jedan od najčešćih uzroka propadanja projekata ili pokretanja promjena na projektima. Također, istraživanje upozorava da se na čak polovici portfelja projekata događa „scope creep“, što bi se moglo pripisati nekvalitetnoj kontroli, ali uzrok problema duboko leži i u pogrešno postavljenim ciljevima projekta i ciljevima proizvoda. U oba slučaja, rezultat je generiranje neplaniranih troškova, produžuje se vrijeme trajanja projekta, troše resursi na korekcije i poboljšanja, nezadovoljstvo kupaca i korisnika, nerealna očekivanja prihoda … lista je poduža.

Cilj radionice je sudionike upoznati za tehnikama i procesom analize produktne ideje i pripreme kvalitetnog projektnog business case-a. Tematika je bazirana na projektima razvoja proizvoda i usluga. Sadržaj je koristan osobama koje sudjeluju u projektima i procesima razvoja proizvoda kao i onima bez iskustva, koji žele naučiti više. Ne zaboravite, kvalitetno postavljen case ima pozitivan utjecaj na više razina:

 • vrijednost projekta u kontekstu realizacije strateških ciljeva
 • vrijednost proizvoda u kontekstu povećanja prihoda i zadovoljstva korisnika
 • kompetenciju voditelja projekta i članova tima

Sadržaj programa:

 • Vizija proizvoda i value proposition
 • Ciljani klijent
 • Konkurentna prednost i diferencijacija
 • Analiza ključnih konkurenata
 • Identifikacija novih tržišta
 • Kvalitativne i kvantitativne metode istraživanja (uzorak; tehnike)
 • Mjerenje zadovoljstva korisnika
 • Customer Journey
 • Redizajn proizvoda – SCAMPER tehnika
 • Eksperimentiranje
 • Izrada produktnog business case-a – CANVAS business plan
 • Projekcija 5- godišnjeg prihoda
 • Procjena budžeta projekta i troškova održavanja proizvoda
 • Opseg projekta i opseg proizvoda
 • Go-to market strategija
 • Razlika procesa i načina isporučivanja
 • Utjecaj tehnologije i digitalne transformacije na strateške domene

Očekujte intezivni program i rad u grupama na različitim primjerima razvoja proizvoda.

Marina Pupić-Bakrač, PMP posjeduje preko 15 godina iskustva u poslovima razvoja i strategije proizvoda. Vodila je brojne projekte razvoja proizvoda i pripadajućih sustava te optimizacije i digitalizacije poslovnih procesa u financijskoj industriji. Danas savjetuje tvrtke iz različitih branši na područjima projektnog i produktnog menadžmenta. Član je izvršnog odbora PMI Croatia i dugogodišnji direktor konferencije PMI Forum http://www.pmi-croatia.hr/hr/pmi-forum/ .

Uz višegodišnje iskustvo posjeduje i stručne certifikate:

 • Agile Certified Product Manager and Product Owner (ACPMPO®) by Association of International Product Marketing & Management (AIPMM) https://aipmm.com/
 • Project Management Professional (PMP)® by Project Management Institution https://www.pmi.org/
 • Certified Scrum Master® (CSM®) by Scrum Alliance® www.scrumalliance.org