PMIDayz 2019 predavanja i predavači

Pretkonferencijski trening – The Big Domino of Project Stakeholder Management

Nekada davno, u dalekoj, dalekoj galaksiji…dobro u Osijeku. I ne toliko davno. Povijest biva ispisana, a dogoditi će se tek 24. svibnja. Dvojica mladića, jašući prema legendi, i jedna svetica, vodeći ih pješke, razmišljaju o projekt managerima i njihovoj slavi.

SS: Želim im dati, na Prekonf radionici, pravu vrijednost.
FM: Da. Nama se uvijek čini kako je Stakeholder Management rak rana svakog projekta.
SS: Pa je. PMBOK nudi smjernice, a radionice koje se održavaju ne idu baš u dubinu.
FM: Koji koncepti se ovdje čine kao najvažniji?
SS: Communications i Engagement management plans.
FM: Hm. Mogli bi ih naučiti The Big Domino.
SS: The Big što?!
FM: Jednu stvar koja je u korijenu svih ostalih. Pramajku svih vještina komuniciranja, motiviranja, uvjeravanja, pregovaranja i utjecaja.
SS: Koju?
FM: Slušanje.
SS: Vi se zezate?!
FM: Nimalo. Ljudi u pravilu ne slušaju, iako tvrde suprotno. Kad i slušaju ne znaju što treba čuti. Kad čuju, ne znaju što sve mogu zaključiti o drugoj strani i kako s time unaprijediti komunikaciju i engagement. Kao da igramo šah s povezom preko očiju, a protivnik nam ne govori svoje poteze.
SS: Čekaj malo. Samo ćemo raditi slušanje?
FM: Naravno da ne. Slušanje je samurajski mač. Kad ga zaprime kao produljenje svog uma i ruke, naučiti ćemo ih kako da se bore s njime.
SS: A to znači što?
FM: Sve izgovorene riječi i one koje su trebale biti, a nisu, daju nam sliku naše šahovske partije i načina razmišljanja druge strane. Kad to shvatimo, puno je lakše odigrati prave poteze. Niz, više ili manje dobro poznatih, tema, okidača i trikova iz psihologije utjecaja, pregovaranja i ljudskih behaviorizama.
SS: Sve mi zvuči malo komplicirano i kompleksno.
FM: Ma ne. Sve su to jednostavni algoritmi. Samo ih treba vježbati dok ne postanu rutina.
SS: Dobro. A kako će to vježbati?
FM: Podijeliti ćemo ih u parove, trojke i timove od četiri. Svaku vježbu moraju proći iskustveno. Graditi ćemo, vrlo proceduralno, korak po korak. Svaka sljedeća vježba uključivati će i elemente prethodnih. Do kraja dana, biti će to vojska Communications i Engagement samuraja.
SS: OK. Sviđa mi se. Pokušajmo onda tako.
FM: Do or do not. There is no try.
SS: I love you too.

Kad pitate ljude da vam jednom rječju opišu Frana, svi se slažu da je ta riječ ENERGIJA.
Velika je razlika kada nešto radite zato što vam je to posao i kada to radite jer osjećate da vam je to svrha.
Franova strast i svrha je pomagati ljudima i organizacijama postati najbolji što mogu biti, a lista pojedinaca i organizacija koje su to uz njega uspjele postići, svakim danom je sve duža.
Spiker par excellence, mentor, strateg, savjetnik, prijatelj. Najsretniji je kada svi oni koje mentorira postignu i premaše ciljeve koje su zajedno s njim kreirali,a nitko živ ne može prebrojati volonterske sate uložene u podizanje vještina studenata i mladih profesionalaca, koje neumorno priprema za stvarni život.


Predkonferencijski trening – Na putu od ideje do izrade projektnog business case-a

Generiranje ideje i izrada projektnog business case-a čine inicijalnu (ključnu) fazu projekta. Tada se kreira vrijednosti projekta i proizvoda koji se isporučuje, projicira prihod i procjenjuju troškovi. Organizacije često ovu fazu odrađuju površno, a odluka o pokretanju razvoja proizvoda donosi se ad hoc i s puno mašte :-).

Prema istraživanju PMI’s pulse of the profession loše postavljeni ciljevi su jedan od najčešćih uzroka propadanja projekata ili pokretanja velikog broja promjena na projektima. Također, istraživanje upozorava da se na čak polovici portfelja projekata događa „scope creep“, što bi se moglo pripisati nekvalitetnoj kontroli, ali uzrok problema duboko leži i u pogrešno postavljenim ciljevima i opsegu projekta. U oba slučaja, rezultat je generiranje neplaniranih troškova, produžuje se vrijeme trajanja projekta, troše resursi na korekcije i poboljšanja, nezadovoljstvo kupaca i korisnika, nerealna očekivanja prihoda … lista je poduža.

Cilj radionice je sudionike upoznati za tehnikama i procesom analize produktne ideje i pripreme projektnog business case-a. Tematika je bazirana na projektima razvoja proizvoda i usluga.

Na treningu će se obuhvatiti ove teme i tehnike:

 • Vizija proizvoda i value proposition
 • Ciljani klijent
 • Konkurentna prednost i diferencijacija
 • Identifikacija novih tržišta
 • Korištenje kvalitativne i kvantitativne metoda istraživanja u projektnim fazama
 • Mjerenje zadovoljstva korisnika
 • Izrada produktnog business case-a – CANVAS business plan
 • Opseg projekta i opseg proizvoda
 • Projektni business case
 • Go-to market strategija
 • Utjecaj tehnologije i digitalne transformacije na razvoj proizvoda i usluga

Sadržaj je koristan svima koji sudjeluju u projektima i procesima razvoja proizvoda. Ne zaboravite, kvalitetno postavljen case se reflektira na više razina: vrijednost projekta u kontekstu realizacije strateških ciljeva, vrijednost proizvoda u kontekstu povećanja prihoda i zadovoljstvo korisnika ili kupca.

Marina Pupić-Bakrač, PMP posjeduje preko 15 godina iskustva u poslovima razvoja i strategije proizvoda. Vodila je brojne projekte razvoja proizvoda i pripadajućih sustava te optimizacije i digitalizacije poslovnih procesa u financijskoj industriji. Danas savjetuje tvrtke iz različitih branši na područjima projektnog i produktnog menadžmenta. Član je izvršnog odbora PMI Croatia i dugogodišnji direktor konferencije PMI Forum http://www.pmi-croatia.hr/hr/pmi-forum/ .

Uz višegodišnje iskustvo posjeduje i stručne certifikate:

 • Agile Certified Product Manager and Product Owner (ACPMPO®) by Association of International Product Marketing & Management (AIPMM) https://aipmm.com/
 • Project Management Professional (PMP)® by Project Management Institution https://www.pmi.org/
 • Certified Scrum Master® (CSM®) by Scrum Alliance® www.scrumalliance.org

Lijevo Desno Glumac

William Shakespeare je rekao “Teatar je ogledalo stvarnosti”
Antonen Arto je rekao “Stvarnost je ogledalo teatra
Ako se u teatru pojavljuju glumci, onda je logično, da se i u stvarnosti pojavljuju glumci
Naša stvarnost je teatar u kojem svi mi imamo i igramo svoje uloge
Aristotel je rekao “Teatar čine Vrijeme, Prostor i Radnja”
Ali i naš život čine Vrijeme, Prostor i Radnja.
Naša stvarnost je veliki teatar.
Miroslav Krleža je rekao “Gluma postoji sama za sebe. Može se upotrebljavati u teatru, na filmu i televiziji, ali se može upotrebljavati i u stvarnosti

Naša stvarnost, naš život je proizvodnja i igra javnih i ličnih uloga

U teatarskoj strukturi rada, prvo, postoji pisac teksta. Onda režiser, koji će režirati tekst u formu teatarske predstave. Režiser, na osnovu čitanja i analize teksta, odredi “prvu dramsku radnju”, koja određuje ideju njegove buduće predstave. Čitajući zajedno tekst, na probama, režiser i glumci “objektivno” traže u tekstu elemente te ideje kao potvrdu “prve dramske radnje”. Ti elementi ideje se kriju u “datim okolnostima”, koje određuju i objašnjavaju tok dramske radnje u predstavi, karaktere likova i njihove reakcije i promjene u mišljenju ili osjećanju. Traženje, pronalaženje i analiza “datih okolnosti”, koji potvrđuju i određuju “prvu dramsku radnju” je vrlo važan proces stvaranju buduće predstave. Onda, režiser i glumci odlaze u prostor, na pozornicu, i povezujući scenu po scenu, iz teksta, grade ideju “prve dramske radnje”.

Glumačka i teatarska sredstva mogu biti “subjektivna”, jer je to stil igre koju odredi režiser, a koji glumci moraju da razumiju, da bi pronašli glumačka sredstva i u svojoj glumačkoj igri to pokazali gledaocima. Kroz to “subjektivno”, gledaoci bi trebalo da vide i razumiju ideju “prve dramske radnje”. Taj proces traženja, analiziranja, povezivanja scena iz teksta u smislenu cjelinu “pokazivanja ideje u prvoj dramskoj radnji” je umjetnost. Teatarska umjetnost!

Vrijeme i Prostor od prve čitaće probe do Radnje, premijere predstave, je put u umjetnost! Glumci u tom procesu postaju mogući umjetnici. Jednom napravljena, u ponavljanju, reprizama, predstava se u igri i tekstu ne može i ne smije mijenjati, jer se time mijenja i “prva dramska radnja”!

Stvarnost je teatar. I mi u svojoj stvarnosti nemamo “obaveze”, nego imamo uloge. Svaka naša uloga ima svoje “date okolnosti”. Svaka “data okolnost” pripada nekoj “prvoj dramskoj radnji”. Svaka “prva dramska radnja” ima svog režisera i pisca. “Prva dramska radnja” u stvarnosti, može biti “život”. Ili “brak”. Ili “posao”. Ili “djeca”“Prva dramska radnja” može biti i “godišnji odmor” ili “jutarnje kupanje” ili “gledanje fudbala” ili “kafenisanje” ili “trač”.

Da li naš “život” kao “prvu dramsku radnju” razumijemo objektivno ili subjektivno u “datim okolnostima”? Da li u svakodnevnom životu “prvih dramskih radnji” i mi možemo biti i postati umjetnici? Zašto nam se događa tekst “nemam vremena” ili “ako budem imao vremena” ili “ako nađem vremena”?

Zijah A. Sokolović, duhovito, filozofski, kabaretski, sa nizom primjera i poređenjem stvarnosti i teatarske umjetnosti, uči gledaoce da shvate da su i oni “glumci u svom teatru” i da mogu biti umjetnici u svom životu. Ako svoje životne “date okolnosti prve dramske radnje” analiziraju teatarski “objektivno”

Zijah A. Sokolović  Ambasador dobre volje UNDP-a za toleranciju i nenasilje

Osnivač Thearta, Salzburg – Zagreb, EU projekta za informiranje i edukaciju djece kroz formu teatarske predstave “Droga – reci drogi NE” / “Demokracija” / “Ravnopravnost – žena i muškarac” / “Nasilje – za nasilje nema opravdanja”,

Dobitnik Zlatnog vijenca Evropske Unije, kao najbolji i najkvalitetniji EU projekt u edukaciji djece

Bio profesor glume na Bruckner univerzitetu u Linzu i gostujući profesor na doktorskim studijama Akademije Umjetnost u Beogradu

Za 50 godina glumačkog života dobitnik 76 nagrada za svoj umjetnički rad.


Koju ulogu igram u filmu zvanom projektni zadatak ?

Sudjelujte u snažnoj Zooming radionica  uz POY Faces alat, koja će dati uvid u razumijevanja samih sebe,  kroz otkrivanje vlastitih potencijala i  stvarne uloge koju želimo odigrati u projektnom zadatku.

Za Maru Majstorović kažu da je dobri duh Slavonije, da živi ono što radi i da je autentična u onome što promovira, a to su pozitivan stav i pozitivne životne vrijednost.

Po zvanju je NLP Coach, motivacijski trener i POY praktičar metodologija za podršku procesima i transformaciji osobnog i organizacijskog razvoja.

Uspješno okuplja oko sebe ljude iza kojih stoje rezultati i koje na svojim radionicama modelira.  Već godinama provodi vlastite projekte poput „Iskustvenog NLP treninga ZA BUDUĆE JA“,  autorske radionice tako potrebne u današnjem  brzom i stresnom načinu života „Dekodiranje sustava vrijednosti“, „Kako biti OK unatoč stresu?“, umrežava ljude, dijeli znanje i otkriva u ljudima talente i potencijale u njima.

Neumorno rudari pozitivne vijesti i pronalazi primjere dobre prakse kroz pozitivan portal www.samopozitivno.com    i uz sve to nađe vremena i za volontiranje te rado radi s mladima na fakultetima, prenosi im strast za učenjem, otkrivanjem vlastitih vrijednosti i motivira ih da teže ka izvrsnosti. Sve u svemu svoje zvanje je pretvorila je  u svoj životni poziv motivatorice i transformacijskog trenera.


Mehanika tima

Kako timovi u stvari funkcioniraju iznutra, da li je svaki konflikt jednak, koje uloge u timu članvi tima zauzimaju, kako prepoznati da netko laže u timu, zašto kao lideri u timu nismo dužni brinuti o kućnom odgoju članova tima.

Nenad Marjanovic, PMP

Consulting and professional services manager experienced with sales and business management in the Services industry. I am an experienced business manager and team leader with 23 years of experience in segments of IT services, Project and Program Management, sales and presales with proven financial results in all segments. As recognized lecturer and trainer in and outside the company and delivering lectures for the last 10 years in MBA and Executive MBA studies as a guest lecturer and on different events and conferences. Holding 5 different PM certificates (PMP, IT Project+, MSP, PRINCE2 and MSF) and had the privilege to serve as PMI Chapter Croatia president.


Kompromisi u projektu… da ili ne?!

Vječna je tema, da li i kada pristati na kompromise i zahtjeve koje diktira prodaja, naručitelj, članovi tima… i što svaki kompromis znači za projekt.

Mario Brdarić, rođen sedamdesetih godina prošlog stoljeća na baranjskim ravnicama, inženjer strojarstva po zanimanju. Zadnjih 10 godina vodi implementacijske projekte enterprise SW-a u regiji, koji su većinom iz SAP kuhinje. Trenutno radi kao voditelj projekata u KING ICT-u.

U slobodno vrijeme sudjeluje u PMI zajednici ili se prepušta hedonističkim užitcima roštiljanja, ispijanja vatrene vode i konzumaciji cigara.

 


Pitaj krajnjeg korisnika!

Projekti isporučuju usluge i proizvode koje će koristiti kupci ili krajnji korisnici. Tradicionalni projektni planovi najčešće uključuju krajnje korisnike na početku projekta kod utvrđivanja opsega i na kraju projekta kada se testiraju isporuke. Kod agilnih tehnika ulogu krajnjeg korisnika često zamjenjuje Product owner pa se i u tom slučaju krajnju korisnik uključuje uglavnom na repovima projekta. Koliko u projektima posvećujemo vremena na dublja istraživanja i otkrivanje stavova i mišljenja korisnika? Postoje brojne istraživačke tehnike koje u raznim projektnim fazama mogu otkriti informacije ključne za uspjeh projekta i postizanje zadovoljstva korisnika. Istraživanja se pametno mogu koristiti od inicijalne faze projekta kada se kreira business case projekta, kod dizajna, razvoja i testiranja rješenja, te početkom produkcije. Istraživanja su posebno važna u projektima jer identificiraju potencijalne rizike, a budžetiranje istraživanja se može pripisati u „Contingency reserves” projektnih troškova.

Marina Pupić-Bakrač, PMP posjeduje preko 15 godina iskustva u poslovima razvoja i strategije proizvoda. Vodila je brojne projekte razvoja proizvoda i pripadajućih sustava te optimizacije i digitalizacije poslovnih procesa u financijskoj industriji. Danas savjetuje tvrtke iz različitih branši na područjima projektnog i produktnog menadžmenta. Član je izvršnog odbora PMI Croatia i dugogodišnji direktor konferencije PMI Forum http://www.pmi-croatia.hr/hr/pmi-forum/ .

Uz višegodišnje iskustvo posjeduje i stručne certifikate:

 • Agile Certified Product Manager and Product Owner (ACPMPO®) by Association of International Product Marketing & Management (AIPMM) https://aipmm.com/
 • Project Management Professional (PMP)® by Project Management Institution https://www.pmi.org/
 • Certified Scrum Master® (CSM®) by Scrum Alliance® www.scrumalliance.org

Žongliranje nije dovoljno. You have to joggle.

“You don’t ask a juggler which ball is highest in priority. Success is to do it all.” – John Armstrong.

Planiram i svijet se zaustavi. Analiziram i vrijeme se zaustavi. Trebam donijeti odluku i ja se zaustavim.
Kada bi život takav bio, žongliranje bi bilo dovoljno. 
Kako život takav nije, let’s do some joggling.
Demonstrirati ćemo joggling na sintezi informacija, stvaranja okvira razmišljanja, donošenja odluke i formiranja negativne povratne veze.
Povezati ćemo s vježbama od petka i, najvažnije od svega, iznaći kakav to mind-set joggler ima da može činiti to što i mi želimo naučiti.

Poslali Muju i tri svinje space shuttleom u svemir. Houston daje upute:
Pig #1, odbaci dodatne rezervoare!
Pig #2, provjeri gravitacijsko polje u letjelici!
Pig #3, održavaj stalan kurs!
Mujo, nahrani svinje i ništa ne diraj!

Kad pitate ljude da vam jednom rječju opišu Frana, svi se slažu da je ta riječ ENERGIJA.
Velika je razlika kada nešto radite zato što vam je to posao i kada to radite jer osjećate da vam je to svrha.
Franova strast i svrha je pomagati ljudima i organizacijama postati najbolji što mogu biti, a lista pojedinaca i organizacija koje su to uz njega uspjele postići, svakim danom je sve duža.
Spiker par excellence, mentor, strateg, savjetnik, prijatelj. Najsretniji je kada svi oni koje mentorira postignu i premaše ciljeve koje su zajedno s njim kreirali,a nitko živ ne može prebrojati volonterske sate uložene u podizanje vještina studenata i mladih profesionalaca, koje neumorno priprema za stvarni život.


Kako žongliramo s PM alatima u nekoliko klijentskih okruženja (uključujući i naše vlastito)

Jednom prilikom u Quark’s Bar na DS9 ulaze Solman iz sustava SAP, PPM Pro iz oblaka Planview i tri Jire s planeta Atlassian. Što se dalje desilo poslušajte na predavanju Damira Pleška, voditelja projektnog ureda u Verso Altima Federaciji. Sadržaj koji slijedi nije primjeren za osobe koje ne podnose nagle promjene smjera i brzine, uspone i padove, naginjanja, propadanja, vožnju unatrag, stres, blisku borbu, krv, znoj i suze.

Qaghbe’meH quv, vIchID!

Damir Pleško, rođen 1966 u Zagrebu, diplomirao na sveučilištu u Zagrebu na Elektrotehničkom fakultetu, smjer telekomunikacije i informatika.
Preko dvadeset godina proveo u korporaciji Oracle većinom na međunarodnim dužnostima Poslovnih operacija (Business Operations), Glavnog menadžera za kritične korisnike (Principal Critical Accounts Manager) i Menadžera za ključne korisnike (Top Accounts Manager) za područje Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) te globalno s fokusom na provođenje internih korporativnih projekata te rukovođenje koordinacijom rada inženjera, korisnika, partnera i zainteresiranih strana (Stakeholders) unutar korporacije uključujući izvršni menedžment (Executives) u rješavanju kritičnih situacija i zastoja u provedbi korisničkih projekata. Trenutno na poziciji PMO Direktora Verso Altima Grupe, radi na provođenju korisničkih projekata, programa te na internoj organizaciji, procedurama i projektima. U slobodno vrijeme bavi se putovanjima prostorno vremenskim kontinuumom.
https://www.linkedin.com/in/damir-plesko-1b554613/