PMIDayz 2017 predavanja i predavači

Predkonferencijski trening – “Osobna produktivnost i upravljanje”
(NeuroLeadership 101)

Tajne mozga koje omogućuju povećanje vlastite i timske intelektualne produktivnosti.

Zašto NeuroLeadership
U doba konstantnih promjena, intelektualna efikasnost i produktivnost predstavljaju ključni resurs za profesionalni i poslovni uspjeh. Moramo brže i kvalitetnije razmišljati, efikasnije rješavati sve kompleksnije probleme, te otkrivati sasvim nova, inovativna rješenja.

Današnji menadžeri moraju se pitati kako osigurati da pojedinci i timovi budu intelektualno efikasniji i produktivniji? Kako na dnevnoj bazi ostvariti vlastiti mentalni potencijal? Kako pokrenuti kvalitetne promjene u timu, organizaciji ili u vlastitom životu i ustrajati u održavanju pozitivnih promjena?

Odgovori na sva ova pitanja ovise o tome koliko dobro razumijemo osnovni stroj koji sve to radi – naš mozak.

Opis programa
Program NeuroLeadership 101, osnovni je program naprednih strategija i vještina mentalne i socijalne efikasnosti. Program se temelji na jednostavnoj činjenici: naš mozak temelj je svakog poslovnog uspjeha, svakog rješenja, svake suradnje, svake inovacije. Oni koji uspijevaju bolje koristiti vlastiti mozak, odnosno kvalitetno voditi tuđe mozgove imaju ogromnu stratešku prednost jer brže uče i brže rješavaju probleme.

Razumijevanje mehanizama po kojima mozak funkcionira otvara vrata za stvarno vođenje, stvarno pokretanje promjena, stvarno motiviranje i postizanje sasvim nove razine suradnje, produktivnosti i uspješnosti.

Kroz više edukacijskih modula, praktične primjere, eksperimente i vježbe na treningu ćete steći bolje razumijevanje vlastite intelektualne produktivnosti, povećati ćete vlastitu razinu samo-motrenja (meta-kognicija) i time osigurati novu razinu upravljanja vlastitim i tuđim mentalnim radom.

Trening će vam dati znanja za efikasnije savladavanje poslovnih i osobnih potreba/izazova:
• Kako efikasnije raditi s kompleksnim informacijama?
• Kako optimizirati procesiranje informacija i efikasnije upravljati sa protokom informacija?
• Kako efikasnije i kvalitetnije rješavati probleme?
• Kako upravljati emocionalnim procesima na poslu?
• Kako graditi i dugoročno održavati povjerenje u timu?
• …

Za koga je ovaj program?
Za osobe
1. kojima je glavni radni zadatak procesiranje (novih) informacijama, te koji žele povećati svoju mentalnu efikasnost,
2. koji rade s kompleksnim informacijama, koji provode analize složenih informacija, donose zaključke i odluke,  te koji žele brže dolaziti do kvalitetnijih rješenja,
3. koje su pod značajnim mentalnim radnim opterećenjem (puno novih informacija, puno pritisaka, puno zadataka, malo vremena) te koji žele naučiti bolje koristiti svoje mentalne resurse,
4. imaju zadatak vođenja drugih ljudi, te koji žele naučiti kako upravljati i optimalno koristiti intelektualne resurse u timu i organizacijama.

“Razumijevanje vlastitog mozga mijenja sve.“
David Rock, NeuroLeadership Institute

AdrianDrempeticAdrian Drempetić, profesor psihologije, soft-skills trener, life-coach, kreativan inovator, autor Neuro-business edukacija, Brain-fitness programa
Rođen 05.09.1973. u Gross-Gerau, Njemačka, diplomirani je psiholog Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa težištem na organizacijskoj psihologiji i psihologiji obrazovanja.
Kao stručnjak i konzultant za razvoj rukovodnog kadra i implementaciju prodajnih procesa, kroz zadnjih 13 godina vodio je brojne projekte razvoja menadžmenta, razvoja prodajnog osoblja, projekte strukturiranja prodajnih procesa u bankama, te edukacija internih trenera prodajnih vještina, kod cijelog niza vodećih tvrtki u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, između ostalog Siemens d.d., VB Leasing, Raiffeisen International, Raiffeisen Banka Bosna i Hercegovina, Societe Generalle Splitska Banka, Vaba d.d. Banka Varaždin, ostvarujući izvrsne rezultate sa svoje klijente na svim pokrenutim projektima.
Direktor dviju tvrtki IDEA Edukacije d.o.o. i IDEA Instrukcije d.o.o.


Kako nastaje film – Stvarni proces, od prve maglovite ideje o filmu do prve stvarne kino projekcije

Svi volimo gledati dobre filmove, koji uz zanimljive priče donose uzbuđenje, napetost, suze, smijeh, strah …
Da li ste ikada razmišljali koliko je projekt filmske produkcije velik, složen, skup i prepun rizika. Unatoč svim zamkama na ovom putu, iz godine u godinu, sve je veća produkcija izvrsnih filmova.
Rajko Grlić, s iskustvom redatelja, scenarista i producenta, približit će nam još više probleme s kojima se susreće u filmskim projektima, i opisati metode, aktivnosti i trikove s kojima se bori protiv navedenih teškoća.
Nakon što je produkcija dovršena, ostaje film. Koje značajke dijele dobre od loših filmova, na koji način se nominiraju filmovi za filmske festivale, i gdje je trenutno hrvatski film u odnosu na regiju, Europu, svijet, … te kako filmovi mijenjaju pogled na svijet, saznajte od jednog od najboljih redatelja s ovih prostora – Rajka Grlića!

Rajko Grlić redatelj i scenarist, profesor na University of Ohio, diplomirao je režiju na čuvenoj FAMU akademiji u Pragu u klasi profesora Elmara Klosa. U prvom cjelovečernjem igranom filmu Kud puklo da puklo 1973. Grlić je bio redatelj i koscenarist, dok mu je drugi film Bravo maestro, prikazan na festivalu u Cannesu. Film Samo jednom se ljubi u Zagrebu je vidjelo više od sto tisuća gledatelja. Slijedili su filmovi U raljama života, Za sreću je potrebno troje, That Summer of White Roses, Josephine, Karaula, Neka ostane među nama 

Za film Ustav Republike Hrvatske dobio je više međunarodnih prizanja, između ostalog i Grand Prix na Montreal World Film Festivalu.

Zajedno sa Srđanom Karanovićem napisao je scenarij za kultnu, više puta nagrađivanu televizijsku seriju Grlom u jagode.

Za film Čaruga dobio je američku stipendiju Fulbright na sveučilištu U.C.LA . Na tom uglednom sveučilištu držao je predavanja i prikazivao svoje filmove, a dobio je i priliku da predaje na NYU Tisch School of Art – jednoj od najboljih filmskih škola u SAD. U New Yorku je od 1993., na poslijediplomskoj školi vodio Majstorsku radionicu režije na prvoj godini.

Dokumentarni film Novo, novo vrijeme, realizirao je u suradnji s Igorom Mirkovićem

Napisao je scenarij, režirao i producirao interaktivnu filmsku školu – How to Make Your Movie – An Interactive Film School, za koju je dobio više međunarodnih nagrada.

Osnivač je Motovun Film Festivala, član Europske filmske akademije i Američke scenarističke akademije. Dobitnik je nagrade Vladimir Nazor, priznanja za životno djelo u američkom gradu Denveru, a ima i titulu počasnog građanina Montpelliera u Francuskoj. Dobitnik je više Zlatnih Arena u Puli te niza uglednih međunarodnih nagrada. Predavao je na 30 sveučilišta u Europi i Americi.


Kako upravljate rizicima u projektu i jeste li svjesni rizika informacijske sigurnosti?

Vođenje projekta je složen i sveobuhvatan posao koji od voditelja projekta zahtijeva poznavanje i povezivanje različitih disciplina. Dobro je poznato da je za uspješno vođenje projekta nužno učinkovito upravljati rizicima. Što taj proces podrazumijeva, kako uspješno uspostaviti kontekst, kako identificirati, analizirati i evaluirati rizike te napraviti učinkovit plan obrade rizika? U tu svrhu nam svakako mogu pomoći smjernice međunarodne norme ISO 31000 koja opisuje proces upravljanja rizicima i daje uputstva za realizaciju tog procesa. Također, kako bi sam proces identifikacije rizika bio uspješan, moguće je primijeniti i razne tehnike opisane u normi ISO 31010.

Manje poznato je da je danas pri svakom vođenju projekta nužno razmišljati o utjecaju tog projekta na sigurnost najveće vrijednosti svake organizacije, a to su informacije. Kako zaštititi informacijsku imovinu postaje sve veći izazov zbog niza novih vrsta prijetnji i izvora prijetnji koje se svakodnevno pojavljuju. Svaki novi projekt može potencijalno ugroziti našu informacijsku imovinu, tako da je nužno to imati u vidu i uzeti u obzir i rizike tog tipa. Koliko to zaista današnje metodologije vođenja projekata imaju ugrađeno u sebi i u kojoj mjeri to voditelji projekata primjenjuju u praksi najbolje pokazuju razni slučajevi curenja informacija, ugrožavanja njihovog integriteta i dostupnosti pri realizaciji nekih projekata. Kroz prezentaciju će se pokušati odgovoriti na postavljena pitanja i dati smjernice voditeljima projekta koje mogu primijeniti u praksi.

dr.sc. Silvana Tomić Rotim,  Lead Auditor, CISA, PMP, CMC
Silvana Tomić Rotim doktorirala je na Fakultetu organizacije i informatike, Sveučilište u Zagrebu, 2011., završila je poslijediplomski studij na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, 2000. te studij menadžmenta u organizaciji FER-a, Ekonomskog fakulteta i Ekonomskog instituta, 1997. godine. Diplomirala je na Fakultetu elektrotehnike i računarstva 1995. godine.
Ima više od 20 godina bogatog radnog iskustva u razvoju i isporuci savjetodavnih i edukacijskih usluga za javni i privatni sektor, u Hrvatskoj i inozemstvu. Posljednjih 15 godina bavi se vođenjem projekata, upravljanjem rizicima, informacijskom sigurnošću i osiguranjem kontinuiteta poslovanja. Vodila je više od 30 projekata implementacije sustava informacijske sigurnosti i kontinuiteta poslovanja. Provela je veliki broj procjena rizika i procjena usklađenosti poslovnog i informacijskog sustava sa zahtjevima međunarodnih normi (ISO 27001, ISO 27002, ISO 22301, CobIT itd.). Održala je preko 100 seminara u području informacijske sigurnosti, upravljanja kontinuitetom poslovanja, upravljanja rizicima itd.
Autor je više od 30 stručnih i znanstvenih radova te više internih skripti i knjiga iz spomenutih područja. Nositelj je sljedećih certifikata: PMP – Project Management Professional, ISO 27001 Lead Auditor za informacijsku sigurnost, ISO 27001 Lead Implementer za informacijsku sigurnost, ISO 22301 Lead Auditor za osiguranje kontinuiteta poslovanja, CISA – Certified Information Systems Auditor, Certified Lead Cybersecurity Manager, Certified Lead Pen Test Professional, Certified Lead Forensics Examiner, ISO 24762 ICT Disaster Recovery Manager i dr.


Moj doprinos uspješnosti projekta u timu

Naš stav o sebi, našim vrijednostima i uvjerenjima u velikoj mjeri utječu na rezultate koje postižemo u životu i poslu.
On određuje kako ćemo procijeniti važnost projekta, na koji način ćemo djelovati, koje strategije ćemo koristiti, kako ćemo postaviti ciljeve i hoćemo li bit zadovoljni ishodima koje smo postigli.
Naš stav, reakcije na prepreke i naša percepcija svrhe projekta kojeg obavljamo u velikoj mjeri utječe i na poslovni tim s kojim surađujemo.
Tko smo zapravo mi i koja je naša uloga u postizanju pozitivnih rezultata, su pitanja kroz koja ćemo zajedno proći i na koja ćemo pokušati odgovoriti.

Mara Majstorović, univ.spec.oec., NLP Coach, direktorica Lotusmedia i urednica portala www.samopozitivno.com
Kroz svoje djelovanje i rad promiče cjeloživotno učenje i osobni razvoj kao ključnu komponentu uspjeha u životu i u poslovanju.
Iza nje su uspješno odrađeni mnogobrojni projekti kroz 11 godina djelovanja i vođenja tvrtke Lotusmedia, iz kojih izdvaja vrlo uspješnu provedbu dva Poduzetnička impulsa za Ministarstvo poduzetništva i obrta, organizaciju pet regionalnih konferencija gospodarstvenika, provedbu instant radionice za osobni razvoj, humanitarna događanja i vlastite radionice na kojima podučava polaznike alatima i tehnikama iz Neurolingvističkog programiranja, komunikacijskim vještinama i modeliranju uspješnosti.
Kao motivator potiče ljude na odgovornost i proaktivnost, a njen moto je, radom na sebi i pozitivnim stavom do uspjeha u svakom pothvatu!


Tajna efikasnih PM & BA je efektivna komunikacija

Da bi se prenela prava poruka reči jesu važne. Ali para-verbalna i ne-verbalna komunikacija mora da podrži te reči, kako bi poruka bila kongruentna i konzistentna. Glavno pitanje je kako naučiti komunicirati efektivno i efikasno kako bi se izbegli nesporazumi, minimizovali konflikti, izgradilo poverenje i donele ispravne odluke.
U nastojanju da odgovorimo koje su to veštine ključne za uspešnog Projektnog menadžera i Biznis analitičara, pričaćemo o glavnim aspektima Komunikacije, kao što su Komunikacioni model, procesi, dimenzije, percepcije i 3V signali. Svi igrači u poslovnoj i životnoj utakmici bi trebalo da prepoznaju komunikacione barijere, izbegnu komunikacione ‘ubice’ i nauče da aktivno slušaju.
Primenjujući komunikacioni Skills Model, RESULT princip i 7Cs check-listu, uz puno razumevanje zašto je asertivnost tako važna u bilo kom odnosu, PM & BA mogu postati efikasni i efektivni komunikatori kao što i doliči pravim liderima, a njihovi projekti još uspešniji.

Dragana Milojevic, PMP, CSM, MScEE
Senior Consultant, PMP Trainer, CSM, OTA Practitioner and TA Practitioner in Education, with more than 25 years of professional experience in ICT & Project Management areas, and significant proficiency in creating, preparing and delivering educational, training and instructional materials, presentations, and lectures. Experienced speaker and trainer at many domestic and international events, conferences, workshops and professional trainings.
As PMP credential holder, engaged in training development projects, provides consulting and corporate trainings in Project Management, Business and General Management, Leadership, Communication Skills, HR Management in Serbia and abroad, engaged as an independent business consultant.
As a co-founder and a Vice President of IIBA Serbia Chapter (International Institute of Business Analysis), has an active role in helping professionals become certified and to implement the best PM and BA standards and practice in their companies. As a volunteer, delivered a great number of free lectures, presentation and workshops, covering Business Development topics.
Active in PMI Serbia Chapter from the beginning (served 3 mandates in Board of Directors, now as Vice President), organized several Paper Based Testing events for PMP certification in Belgrade and in the region, along with the same number of free PMP exam preparation workshops. Delivered a great number of professional PMP PrepExam trainings as a volunteer, spreading an idea of importance and necessity of Project Management profession and PMI methodology and standards in Serbia and a region.
Applying knowledge of organizational transactional analysis in companies, as OTA and TA Practitioner, develops project teams, improve communication and helps employees to become more professional, efficient and effective and to fulfill their potential.


Project manager kroz oči organizacijskog dizajnera

Voditelji projekata, bilo interne mutikaše ili vanjski plaćenici, geniji renesanse, malo teže prihvaćaju kako uspostavljeno primirje i fino neizbalansirana ravnoteža snaga između korporativnih vojvodstva, grofovija i biskupija nije idealno ni mjesto ni vrijeme za nazadne ideje tehnološke reformacije i prosvjetiteljstva. Dok su kraljevski dvor i Njihova veličanstva zagrijani za ideju humanizma, hereticima neće ni dlaka s PMKnjigeZnanja® pasti. No, kako nas povijest uči, i kad ne mijenjaju vlasnike, krune na glavi, imaju različite interese i često zaboravljaju na svoje igračke. Tada, mračni hodnici, mreža spletki i osobni interesi zamijenjuju vrhove simboličnog trokuta.
Mogu li voditeljima projekata biti od koristi pretpostavke i perspektive organizacijskog dizajna? Mogu li prepoznavanje organizacijskih uzoraka i situacija pomoći projektnoj učinkovitosti? Može li se tacitno znanje organizatorskog dizajnera transferirati voditeljima projekata? Samo je jedan način da saznamo…

Fran Mikuličić, MBA
Završivši MBA na Sveučilištu Vanderbilt shvatio je kako nikada neće biti jedan od onih likova. Specijalizacija u područjima egzekucije strategije i organizacijske i ljudske učinkovitosti dali su mu iznimnu širinu razumijevanja poslovnih izazova. Kad se ne bavi područjem organizacijskog dizajna, djeluje kao consigliere top managerima i kao mentor mladim managerima. Jedina misija mu je voditi i podržavati ljude i organizacije na putu prema njihovom uspjehu kako bi postali najbolji što mogu biti.


Projektni menadžment u Balanced Scorecard poslovnom modelu

U poduzeću Vinkoprom d.o.o. iz Vinkovaca izrađena je poslovna strategija koja se temelji na “Integriranom upravljačkom sustavu šest koraka” autora R. Kaplana i D. Nortona, poznatijih kao autora Balanced Scorecarda. Zapravo, BSC je drugi od šest koraka ovog upravljačkog sustava. Projektni menadžment prethodio je izradi poslovne strategije, jer je sam proces izrade strateškog plana bio projekt “Strateški poslovni plan 2015. – 2019.”. Izvršavanje poslovne strategije provodi se kroz 20 strateških inicijativa, a većina inicijativa u svojoj ranoj fazi ima iniciran interni projekt čija je svrha stvoriti rezultat kako bi se inicijativa mogla provoditi tijekom zadanog vremenskog razdoblja, odnosno do kraja 2019. godine. Također, uspješno smo proveli jedan EU projekt, a za drugi očekujemo rezultate, a oba su najprije planirana prema PMBOK smjernicama, a tek nakon toga izrađene su i predane projektne prijave. I o tome će biti riječi …

dr.sc. Vladimir Grebenar, MBA
Radi u poduzeću Vinkoprom d.o.o. Vinkovci kao izvršni direktor. Godine 2004. završio je diplomski studij iz ekonomije, smjer marketing. Godine 2010. završava postdiplomski studij iz poduzetništva, a krajem 2016. godine doktorirao je na međunarodnom interdisciplinarnom doktorskom studiju Poduzetništvo i inovativnost i pri tome obranio izvorni znanstveni rad iz upravljačkog računovodstva na temu nove holističke metode rasporeda općih troškova i mjerenja poslovne učinkovitosti. Između ostalog, model i metoda su implementirani u poduzeću Vinkoprom, a EU projektom i sredstvima sufinaciran je softverski modul koji je izrađen na konceptu nove metode. Gosp. Grebenar objavio je dvadesetak znanstvenih i stručnih radova na međunarodnim konferencijama i simpozijima. Trenutno radi i kao predavač na Visokoj poslovnoj školi Nikola Šubić Zrinski iz Zagreba. U kooautorstvu s dekanom Visoke škole radi na projektu pisanja knjige iz područja strateškog menadžmenta u kojoj će biti između ostalog opisana i uloga projektnog menadžmenta i suvremenim pristupima strateškom upravljanju. Gosp. Grebenar član je Hrvatskog društva investicijskih projektanata i ovlašteni investicijski projektant.
U slobodno vrijeme pliva, igra nogomet i košarku te čuva svojih šestero djece…


NLP – leadership – coaching – fraktali: WTF?

Zadnjih dvadesetak godina ljudi mi plaćaju da im pomognem u rješavanju najrazličitijih situacija. Sve je počelo s individualnim klijentima i njihovim svakodnevnim situacijama. Tu sam najviše koristio NLP.  Onda se s vremenom, na moju veliku radost, to proširilo i na rad s korporativnim klijentima gdje je leadership jedna od krucijalnih tema a coaching metoda rada. U predavanju ću vam predstaviti neke od spoznaja i iskustava koja su mi omogućili sve to povežem u jednu cjelinu. Najlakši način za objašnjenje tog pristupa u radu su fraktali. Fraktali su nastali tako da je Mandelbrot matematici pristupio pomoću vizualnih predodžbi i to na način da se grafovi jednostavnih jednadžbi multipliciranjem pretvore u fascinantne kompleksne strukture, primjena ovoga je u izradi kompjutorskih video simulacija u filmskoj industriji. S druge strane se vrlo kompleksne strukture mogu svesti na vrlo jednostavne oblike i prikazati jednostavnim jednadžbama što se primjenjuje u kartografiji.
Ako ste se zapitali OMG WTF? tj. o čemu on to piše? Kakve veze imaju fraktali s coachingom i ledershipm, s mojim šefom ili onim papkom koji mi se stalno dolazi žaliti i kako mi to može pomoći?  Pa odgovore na ta pitanja nećete dobiti ali vam možda pomognem da na njih počnete gledati na drugačiji i da razmislite što biste mogli početi drugačije raditi pa da se stvari počnu mijenjati.

IvanPetric

Ivan Petrić, trener, savjetnik i coach
Geodeziju sam diplomirao 1989. godine na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Pored rada u struci radio sam i kao profesor u srednjoj školi, savjetnik za osobni razvoj, direktor kadrovske službe – Human Resource Manager u Magmi d.o.o…
Od 1997. godine intenzivno se bavim NLP-ijem i svakodnevno ga primjenjujem u privatnom i poslovnom životu.  Koristim ga na treninzima, coachinzima, u radu s grupama i sa samim sobom.

Ako želite saznati nešto više o NLPu i tome što ja radim posjetite:
http://www.nlpcentar.hr/
http://www.ivanpetric.com/reference/


PM metode za povećanje produktivnosti

Na stvarnom primjeru iz prakse, pri preuzimanju vođenja projekta, u fazi realizacije susreli smo se s brojnim izazovima. Distribuirani tim na više lokacija u više država, članovi tima različitog nivoa stručnosti, različite navike dokumentiranja izvršenog posla i dokumentiranja utrošenog radnog vremena, različite usvojene metode komunikacije i dijeljenja informacija, način i priprema radnih zadataka za mlađe članove tima i nadgledanje njihovog izvršenja i kvalitete izvedbe, ponavljanje određenih radnih operacija zbog nepotpunih specifikacija, samo su neka od područja koja su trebala unapređenje i upotrebu raznih metoda za poboljšanje produktivnosti. Većini izazova smo doskočili, a na koji način, vidjet ćete na predavanju.

Damir Pleško
Damir Pleško, Verso d.o.o., voditelj projekata, rođen 18.03.1966 u Zagrebu, diplomirao na sveučilištu u Zagrebu na Elektrotehničkom fakultetu, smjer telekomunikacije i informatika.
Preko dvadeset godina proveo u korporaciji Oracle većinom na međunarodnim dužnostima Poslovnih operacija (Business Operations), Glavnog menadžera za kritične korisnike (Principal Critical Accounts Manager) i Menadžera za ključne korisnike (Top Accounts Manager) za područje Europe, Bliskog istoka i Afrike (EMEA) te globalno s fokusom na provođenje internih korporativnih projekata te rukovođenje koordinacijom rada inženjera, korisnika, partnera i zainteresiranih strana (Stakeholders) unutar korporacije uključujući izvršni menedžment (Executives) u rješavanju kritičnih situacija i zastoja u provedbi korisničkih projekata.