PMIDayz 003 predavanja i predavači

Zašto je direktor odabrao baš nju za tajnicu?
Kako razgovarati sa ženom kada mi nije do razgovora?
Čija majka crnu vunu prede?

Odgovore na ta i mnoga druga pitanja možete naći na cjelodnevnoj radionici pod nazivom:

Klasično: Komunikacija – motivacija i tim – zahtjevne situacije
IT-jevski: Hardware & BIOS – programi i kolaboracija – user experience
Poetično: Što nam je „Bog dao“ i što smo s tim napravili – s kim smo takvi smo – za ljubav je potrebno dvoje

Svijet se mijenja strelovitom brzinom. Sve je postalo brzo, povezano, umreženo. Svi samo govore o kolaboraciji, oblaku, matričnim organizacijama,… Sve to donosi nove izazove i otvara nova pitanja. Neke od odgovora na te izazove možete pronaći na radionici koja na praktičan način obrađuje tri povezane cjeline:

  • Hardware & BIOS tj. kako mozak funkcionira i koji su naši glavni komunikacijski obrasci. Ovo je bazična tema i bez nje bilo koji rad s ljudima ne može biti do kraja učinkovit. Razgovori za posao, pregovori, dogovori, prezentacije, odnosi sa šefovima, suradnicima, partnerima, djecom,…. Sve ovo ovisi o tome? Da baš sve!
  • Programi i kolaboracija – tu ćemo obraditi niz obrazaca koje koristimo u svakodnevnom radu i komunikaciji. Prepoznavanjem ovih obrazaca možemo u nekoliko minuta dobiti osnovne smjernice u tome što i kako motivira nekoga, kako će se ponašati i reagirati u određenim situacijama,… LAB profil (Language and Behavior profile) koristim u intervjuima prilikom zapošljavanja, u vođenju tima (kod motivacije i raspodjele zadataka) a u treninzima najčešće koristim za polaznike koji se bave vođenjem i prodajom.
  • User experience – je završni dio u kojem ćemo se baviti komunikacijom u zahtjevnim situacijama. Svi smo mi „dobri, lijepi i pametni“ ali što se događa u situacijama kada je frka. Istraživanja su pokazala da najlošije komuniciramo kada nam je najvažnije. Razgovori za posao, pregovori, prezentacija pred upravom, svađa sa ukućanima. Dok nije frka, sve ide kao podmazano i onda kad je stvarno važno nešto se dogodi i to nije to. Razlika onih najboljih i svih ostalih je u tome da su najbolji stvarno dobri kada je to najpotrebnije, kad je frka. Što se s nama događa u tim situacijama i što tada možemo napraviti je tema završnog dijela.

Radionica je organizirana tako vam omogući konkretnu primjenu vrhunskih komunikacijskih alata u vašim krucijalnim situacijama. Fokus je na primjeni u različitim životnim situacijama s konkretnim primjerima iz prakse.

IvanPetricIvan Petrić, trener, savjetnik i coach
Geodeziju sam diplomirao 1989. godine na Geodetskom fakultetu u Zagrebu. Pored rada u struci radio sam i kao profesor u srednjoj školi, savjetnik za osobni razvoj, direktor kadrovske službe – Human Resource Manager u Magmi d.o.o…
Od 1997. godine intenzivno se bavim NLP-ijem i svakodnevno ga primjenjujem u privatnom i poslovnom životu.  Koristim ga na treninzima, coachinzima, u radu s grupama i sa samim sobom.

Treninzi i radionice koje volim pohađati trebaju biti:
korisni i primjenjivi – jer bez toga u njih ne treba investirati ni vrijeme ni novac
interesantni – jer onda ne zaspim
zabavni – jer tako lakše učim i zaboravim na stolicu koja žulja

Kako je to kada ih ja vodim možete saznati 20.05.2016.

Ako želite saznati nešto više o NLPu i tome što ja radim posjetite:
http://www.nlpcentar.hr/
http://www.ivanpetric.com/reference/


Upravljanje projektima za rast zajednice

Osijek Software City je udruga koja okuplja preko 30 lokalnih tvrtki koje si primarno bave razvojem softvera. Od nastanka 2012. aktivno radi na promicanju struke i poboljšanju obrazovnih programa. Kroz veći broj projekata kontinuirano razvija kvalitetu i brojnost članica, i predstavlja Osijek kao atraktivno odredište za nove i postojeće IT tvrtke. Kroz “svježi” slučaj organizacije Osijek Mini Maker Faire-a objašnjavamo kako se otvarao potpuno novi segment u radu udruge, te kako smo u vrlo kratkom vremenu uspjeli ostvariti sinergiju dotad potpuno nepovezanih zajednica i organizirati uspješnu konferenciju u vrlo kratkom vremenu, kao i koje benefite to donosi.

BelaBela Ikotić, Osijek Software City, BIOS
U BIOS-u, kao koordinator projekata u tehnološkom odjelu, zadužen je za organizaciju, planiranje i upravljanje poslovnim procesima. Organizaciju i upravljanje ljudskim resursima. Kreiranje i upravljanje projektima. Uspostavljanje i održavanje odnosa s dionicima iz poslovanja, javnih i nevladinih organizacija sektora, te suradnju s međunarodnim organizacijama i institucijama.
Kao glavni tajnik udruge Osijek Software City zadužen je za organizaciju, sudjelovanje i planiranje projektne strategije. Također je odgovoran za koordinaciju i vođenje udruge Osijek Software City.

DenisSusacDenis Sušac, Mono, Osijek
Denis Sušac je programer u duši, po struci magistar računalnih znanosti, a po zanimanju direktor softverske tvrtke Mono iz Osijeka. Ima preko 20 godina iskustva u profesionalnom razvoju softvera. Uvijek u potrazi za novim izazovima, trenutno je dio tima talentiranih developera, dizajnera i testera koji rade na izradi inovativnog sustava za brzi razvoj mobilnih i web aplikacija. Aktivan je član i bivši predsjednik udruge Osijek Software City koja radi na promicanju IT zanimanja i znanja.


Boris Sakač

BorisSakacRođen 3.7.1945 u Zagrebu, gdje se i školovao, te diplomirao u siječnju 1967 godine na Ekonomskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

1968-1980 IBM (INTERTRADE-OOUR Zastupstvo IBM) Zagreb, Radovljica
1975-1978 Direktor IBM-a za Hrvatsku.
1978-1979 Rukovoditelj razvoja i primjene Informacijskog Sustava Mediteranskih Igara 1979 Split.
1980-1987 SRCE, Sveučilišni Računski Centar, Zagreb
1980-1987 Rukovoditelj razvoja i primjene Informacijskih sustava Zimske Olimpijade Sarajevo 1984, obrade rezultata na Olimpijskim Igrama Los Angeles 1984, Rukovoditelj projekta kompjuterizacije Goodwill Games Moskva 1986, Rukovoditelj elektroničke tehnologije Univerzijade’ 87 Zagreb (Informatika i Telekomunikacije).
1987-1991 CAOP, Centar za Automatsku Obradu Podataka Grada Zagreba (danas APIS)
1987-1991 Direktor CAOP-a Grada Zagreba, koordinator projekta informatizacije poreskog sustava RH
1987-1991 Savjetnik Organizacijskih Komiteta Olimpijskih Igara Calgary, 1988; Seoul, 1988 i Barcelona, 1992 za informatiku
1991-       ADASIT d.o.o. Zagreb / MOK – Međunarodni Olimpijski Komitet, Lausanne
1991-1992 Koordinator primjene Rezultatskog Informacijskog Sustava Olimpijskih Igara Barcelona 1992.
1993 Savjetnik Međunarodnog Olimpijskog Komiteta za Informacijsku Tehnologiju zadužen za nadgledanje priprema Informatičkih sustava Olimpijskih Igara (1994 – Lillehammer, 1996 – Atlanta; 1998 – Nagano; 2000 – Sydney; 2002 – Salt Lake City; 2004 – Atena; 2006 – Torino, 2008 – Beijing; 2010 – Vancouver)
1994-2009 Direktor projekta ORIS (Olympic Results and Information Services) u kojem učestvuju MOK, sve Medjunarodne sportske federacije te predstavnici sredstava masovnog informiranja. U tom se projektu definiraju standardi za informatičku podršku velikih sportskih natjecanja. Osim izrade i održavanja standarda ORIS tim prije Igara sudjeluje u testiranju/provjeri da li informatička rješenja odgovaraju ORIS standardima (t.zv. homologizacija), te nadgleda rad Informatičke Tehnologije na samim Olimpijskim Igrama.


NeuroLeadership – Tajne mozga koje određuju
profesionalnu i menadžersku efikasnost

Kako kod suradnika aktivirati maksimalni kreativni potencijal? Kako ostvariti suradnju u kojoj suradnici aktivno traže najbolja rješenja, otvoreno komuniciraju i posvećeni su zajedničkom uspjehu? Kako pokrenuti kvalitetne promjene u timu, organizaciji ili u vlastitom životu i ustrajati u održavanju pozitivnih promjena?
Za svakog od nas ključno je povećati sposobnost utjecanja na kolege i suradnike na konstruktivan i motivirajući način. Za to moramo razumjeti kako ljudski mozak radi, surađuje, donosi odluke, te se nosi sa stresom i promjenama.
Neuroleadership je interdisciplinarno područje koje istražuje neuro-fiziološku osnovu vođenja tima, upravljanja promjenama, timskog rada, suradnje, komunikacije, donošenja odluka, te na temelju tih otkrića razvija nova, praktična rješenja za svakog profesionalca koji želi podići svoju razinu poslovne efikasnosti.
Upoznajte na predavanju tajne o Vašem mozgu koje skriveno upravljaju vašim radom, odnosima i produktivnošću, kao i nove, praktične alate za povećanje utjecaja i oslobođenje potencijala u suradnji.

AdrianDrempeticAdrian Drempetić, profesor psihologije, soft-skills trener, life-coach, kreativan inovator, autor Neuro-business edukacija, Brain-fitness programa
Rođen 05.09.1973. u Gross-Gerau, Njemačka, diplomirani je psiholog Filozofskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu sa težištem na organizacijskoj psihologiji i psihologiji obrazovanja.
Kao stručnjak i konzultant za razvoj rukovodnog kadra i implementaciju prodajnih procesa, kroz zadnjih 13 godina vodio je brojne projekte razvoja menadžmenta, razvoja prodajnog osoblja, projekte strukturiranja prodajnih procesa u bankama, te edukacija internih trenera prodajnih vještina, kod cijelog niza vodećih tvrtki u Austriji, Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini, između ostalog Siemens d.d., VB Leasing, Raiffeisen International, Raiffeisen Banka Bosna i Hercegovina, Societe Generalle Splitska Banka, Vaba d.d. Banka Varaždin, ostvarujući izvrsne rezultate sa svoje klijente na svim pokrenutim projektima.
Direktor dviju tvrtki IDEA Edukacije d.o.o. i IDEA Instrukcije d.o.o.


Agilna organizacija u velikim kompanijama

Velike kompanije kontinuirano traže načine da kvalitetnije odgovore zahtjevima tržišta, ustvari htjele bi biti konkurentnije i profitabilnije, ili popularno agilne. Na predavanju ćemo diskutirati o izazovima transformacije u agilno iz perspektive PMO-a u velikim  kompanijama, i organizacijskim promjenama koje su potrebne kako bi kompanije postale konkurentnije.

Također na predavanju ćemo prodiskutirati iskustava na uspostavi projektne organizacije koju smo gradili od nule u dinamičnoj okolini, na projektu uspostave IT infrastrukture na projektu Baku-1st European Games u Azerbajdžanu, i koliko smo bili agilni ili ne 🙂

DarioNovakovicDario Novaković
Dario Novaković je osnivač i direktor tvrtke Proteron Consulting, koja se bavi uslugama i rješenjima za upravljanje projektima i inovacijama u organizaciji. Ima više od 15 godina iskustva u upravljanju projektima i IT konzaltingu u međunarodnoj okolini. Iskustvo je stjecao u nekoliko kompanija, od toga 8 godina u Microsoftu na raznim pozicijama od konzultanta do pozicije Services Executivea odgovornog za razvoj i prodaju usluga, te upravljanje portfeljem i  programima implementacije rješenja u Hrvatskoj i regiji. Trenutno u roli PM konzultanta pruža usluge savjetovanja i implementacije rješenja za upravljanje projektima. Čest je predavač na raznim poslovnim, tehničkim i project management događanjima.


Kako se pripremiti za javni nastup

Svi se ponekad ili češće nalazimo u situaciji da moramo govoriti u javnosti. Koliko god da se pripremali sami sa sobom u svojem prostoru, u kuhinji, kupaonici, vlastitom krevetu, prirodi, pred prijateljima, sve je to samo dio onoga što nas čeka kad uistinu stupimo pred publiku koja od nas očekuje čuti zanimljiv sadržaj. U tom nastupu želimo biti sigurni, sabrani i spremni na akciju.
Postoje razni trikovi javnog nastupa, međutim mi našim metodama pokušavamo iz svakoga izvući autentičnog govornika. To postižemo nizom  glumačkih vježbi i metoda isprepletenih sa tjelesno-orijentiranim integrativnim pristupom.

Na predavanju ćete saznati:
Kako postati karizmatičan govornik?
Što znači sabrati se i kako to učiniti na najbrži način?
Zašto je važno biti povezan sa svojim tijelom i kako to učiniti?
Kako se pripremaju vrhunski glumci za svoje nastupe?
Kako prenijeti poruku publici sa emocijom koju želimo?

HanaMatejasicHana Matejašić, dipl. psiholog i tjelesno-orijentirani terapeut
Završila je psihologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Svoje školovanje iz psihologije je nastavila na četverogodišnjoj edukaciji za tjelesno-orijentiranog terapeuta pri Centru za integrativni razvoj (CIR). U CIR-u je između ostaloga stekla i znanje iz plesa 5 ritmova, core energetike i obiteljskih konstalacija. Danas vodi i individualne terapije i grupne radionice. Pohađala je školu glume “Kubus” u Zagrebu, te New Actors Workshop u New Yorku i mnogobrojne druge glumačke radionice temeljene na metodi M.Čehova i Stanislavskog. Danas glumi u glumačkoj skupini “Točka na i”. U Nizozemskoj i Mađarskoj je pohađala radionice “Common Sense”, temeljene na art psihoterapiji i igri, a i prošle godine je također prošla i izazovan “Basic Synergy Training”. Također ima nekoliko godina iskustva rada u tvrtki kao organizacijski psiholog u Odjelu ljudskih potencijala.

MartinaBiljanMartina Biljan, dipl. glumica i novinarka
Nakon studija novinarstva, završava poslijediplomski studij glume u Rijeci, u klasi Rade Šerbedžije. Zadnjih 10 godina je posvećena glumi, te glumačko iskustvo i znanje stječe preko mnogih glumačkih radionica koje je polazila u Hrvatskoj, al i inozemstvu. U New Yorku je pohađala poznatu glumačku školu New York Film Academy. Do sada je održala brojne glumačke radionice za djecu, mlade i odrasle. Aktivno se bavi glumom (kazalište, tv serije i film). Sa partnerom pokreće filmski festival KRATKI NA BRZINU. U pedagoškom i istraživačkom radu koristi se mnogim glumačkim tehnikama i metodama koje je do sada upoznavala i učila, te kombinacijom istih nastoji pronaći najbolji put za polaznika.


Zašto su Bussiness Analysis procesi nezaobilazni u velikim projektima

Partnerstvo Projektnih Menadžera i Biznis Analitičara je jedan od ključnih faktora uspjeha IT projekta. Prečesta je praksa da se Biznis analiza u IT projektima smatra usputnom stavkom koja će se raditi „…onako, u toku samog projekta…“. Također je česta praksa da se svi BA poslovi pripisuju kao obaveza Projektnom Menadžeru. Samim tim, uloga Biznis analitičara i business analize je nerijetko podcjenjena, a upravo BA i BA tim su presudni za čitav niz uspješnih ili neuspješnih rezultata koji će se kasnije kreirati na projektu. Kako definirati i uspostaviti ovo partnerstvo? Kako ustanoviti partnerstvo u jednoj osobi koja treba istovremeno biti i PM i BA? Kakvo je, uopće, razumijevanje requirements management-a u životnom ciklusu projekta? Postoji li ji svijest da je BA ciklus mnogo širi od projektnog ciklusa na jednom projektu?

MiroslavAnicinMiroslav Aničin, MScEE, PMP, CBAP, CSM, CSPO
Rođen u Zadru, gdje je završio Gimnaziju. Diplomirao je elektrotehniku na Elektrotehničkom fakultetu u Zagrebu, smjer Radiokomunikacije i profesionalna elektronika. Radi kao Glavni konzultanta za poslovna rješenja na velikim projektima. U okviru Kompanije, uz poslove konzultanta i projektnog menadžera, zadužen je i za upravljanje timom projektnih menadžera u okviru PMTO. Predsjednik je PMI ogranka Srbija (Međunarodni institut za projektni menadžment), podpredsednik IIBA ogranka Srbija (Međunarodni institut za poslovnu analizu), te inicijator osnivanja ABPMP ogranka Srbija (Međunarodna asocijacija profesionalaca za upravljanje poslovnim procesima). Preko 20 godina radi u okruženju upravljanja projektima, poslovne analize i upravljanja poslovnim procesima. Vodio je brojne uspješne projekte, uglavnom u domeni IT i unaprijeđenja poslovnih procesa. Upravljao je projektima implementacija ERP sistema (MS NAV i SAP), kao i projektima razvoja različitih aplikativnih rešenja.


Stalna na tom svijetu, samo mijena jest …

Ostvarenjem planiranih ciljeva, projekti nose promjene u svakodnevnim radnim procedurama, organizacijama, navikama…
Veliki projekti, u pravilu promjenama zahvaćaju i veliki broj onih koji nisu bili direktno uključeni u projekt, onih koji se nisu imali priliku izjasniti o planiranim ciljevima, ali i onih koji čak nisu niti znali za projekt koji će nekim dijelom promijeniti njihove živote. Ukoliko postoji kritična masa onih koji su ovim promjenama nezadovoljni, projekt ima veliku šansu za neuspjeh, unatoč tomu što su sve planirane aktivnosti na projektu dovršene uspješno.
Drugim riječima, upravljanje promjenama (Change Management) je još jedan dodatni (i jednako zahtjevan) projekt koji se često sakriva ispod tepiha.

NenadBestvinaNenad Bestvina, PMP
Diplomirao na ETF Zagreb (danas FER).
Početkom devedesetih s grupom istomišljenika osniva tvrtku Spin, u kojoj je prisutan i danas (kao i cijela osnivačka grupa). Od samog početka, radi na informatičkim projektima u svim ulogama (vođenje projekta, sistem analiza, projektiranje IS, programiranje, implementacija…). Prošao je cijeli niz platformi kojih se danas rijetko tko i sjeća (DOS, UNIX, QNX, Novell, …).
Od 2005. vodi projekate razvoja i implementacije Jupiter Software-a. u proizvodnim poslovnim sustavima  (Kandit, Mlinar, Agrokor, Ireks Aroma,  Žito, Koestlin, Osatina…. )
Redovni je predavač na PMI Forumu, PMIDayz i Kulendayz konferencijama. Voditelj je PMI ogranka Osijek, i član izvršnog odbora PMI Hrvatska. Certificirani je Project Management Professional (PMP).
U slobodno vrijeme sluša jazz, vozi bicikl i kuha…