Monthly Archives: September 2016

KulenDayz 2016

Jeste li znali da u Hrvatskoj postoje samo 3 poslovne konferencije u koje u svom sadržaju sustavno pokrivaju i teme iz projektnog managementa?  Uz PMI Forum – centralnu konferenciju  hrvatskih voditelja projekata, koja se tradicionalno održava u prvoj polovici studenog u Zagrebu, ostale dvije konferencije održavaju se u Osijeku (PMIDayz konferencija voditelja projekata i  Kulendayz IT connference, u zajedničkoj organizaciji Microsoft community i PMI Osijek).

Iza nas su već 8. po redu Kulendayzi. Kao i svake godine, konferencija je kroz 3 dana ponudila raznovrsne sadržaje. Kao i svake godine, i ove je konferencija nadmašila sve ostale, respektabilnom brojkom od nešto manje od 600 prijavljenih sudionika.

Kroz predkonferencijsko predavanje, Stanislav Strešnjak  i  Nenad Bestvina su detaljno secirali dvije trenutno najpopularnije PM metodologije – Waterfall i Agilno, kako bi korak po korak,  kroz mnoštvo primjera došli zajedno s publikom do zaključka u kojim situacijama, i za koje projekte je neka od prezentiranih metodologija bolja, i daje veću vjerojatnost konačnom uspjehu projekta.

Osnovna tema konferencijskog PM track-a je bila  – Upravljanje velikim projektima s malim timovima. Tema je prvenstveno bila namijenjena kao podrška sve većem broju Startup IT tvrtki u Osijeku (čiji broj kroz udrugu Osijek Software City ubrzano raste), kako bi korištenjem raznih preporuka, organizacijskih rješenja i primjenom metodologije uspjeli podići efikasnost u vlastitim tvrtkama i odgovoriti izazovima na svjetskom IT tržištu.

Konferenciju je otvorio Adis Jugo predavanjem kojim je upozorio na posljedice loše potpisanih ugovora, i  kroz predavanje dao preporuke na koji način se bolje zaštititi od rizika koje čine nepoznanice koje će se saznati tek nakon što projekt  krene u izvođenje. Nenad Trajkovski je kroz predavanje o potrebi preciznog definiranja projektnih zadataka u razvoju software-a  (funkcionalna specifikacija), ukazao na probleme koji će se dogoditi ukoliko izvođač uđe u projekt  bez jasne definicije što treba raditi. Mirna Koričan Lajtman je objasnila važnost uspostavljanja ravnoteže između poslovnih i privatnih obaveza. Budući da je radno vrijeme postalo cjelodnevno i klizno, neravnoteža u svim životnim obavezama dovodi do velikog stresa što smanjuje efikasnost u izvršavanju radnih obaveza. Marin Bezić, koji je dio svog radnog vijeka proveo u Microsoftu (u Redmondu), na poslovima motivacije developerskih timova, dao je nekoliko ideja i savjeta, kako motivirati projektni tim, i koliko je važno imati motiviran tim u projektima.  Andrej Radinger, koji je nedavno u USA dobio priznanje za svoj rad, prezentirao je napore  i teškoće koje je prošao od ulaska u poduzetničke vode, do sada.

U nastavku su Andrej Radinger (Mobendo), Boris Rauš (Bamboo Lab), Vlatko Vlahek (Prototyp), Nina Šindija (Microsoft Hrvatska) i Siniša Perović (Microsoft Srbija), uz moderiranje Nenada Bestvine, kroz panel  prezentirali publici izazove koji ih u startup poduhvatima čekaju, i dali preporuke državnim institucijama, kako im mogu pomoći u tome.

Stanislav Strešnjak, uz pomoć Mirne Koričan Lajtman, je u MarshMallow kreativnoj radionici dodatno publici napunio baterije. Uz vrhunsku zabavu svi prisutni su naučili zašto su u slaganju modela uz zadane uvjete uvijek djeca daleko uspješnija nego odrasli, i kako osloboditi kreativnost u svakodnevnom poslu. Na temu se nadovezao i Boris Rauš, koji je uz nekoliko zadataka koji potiču kreativnu stranu mozga pokazao koliko nas redovni, svakodnevni poslovi koče u kreiranju pravih poslovnih ideja.

Uz vrhunska predavanja, i bogat zabavni program koji se u subotu protegao do duboko u noć, u nedjelju su svi sudionici (koji su još imali snage), nastavili druženje avanturom u Zlatnoj Gredi u Baranji. U predivnom ambijentu uz kajake, bicikli, lovište, adrenalinski park i mnoštvo gastronomskih zadataka, druženje je brzo prošlo.

Za PMI Osijek
Nenad & Stamba

I mala galerija, da se podsjetite i da nam se pridružite slijedeće godine! Kliknite na sliku da biste ju vidjeli u punoj veličini.